Normal_slapen__bed__slaap__nachtrust

De kwaliteit van slaap van Nederlanders wordt aangetast door het gebrek aan natuurlijk licht overdag. De meeste werkenden zitten de hele dag binnen en krijgen naast onvoldoende daglicht ook niet genoeg licht uit de lampen. Hierdoor ontstaat een slechtere slaapcyclus. Niet per se korter, maar wel slechter. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het gaat er volgens chronobiologe Marijke Gordijn om dat te weinig daglicht leidt tot langzamer in slaap vallen, vaker wakker worden ‘s nachts en een minder diepe slaap.

Grotere kans op depressie

“Als je slecht slaapt verandert bijvoorbeeld je hormoonhuishouding, waardoor je meer risico loopt op obesitas. En er zijn directe verbindingen tussen je ogen en het hersengebied dat je stemming regelt. Onvoldoende licht beïnvloedt je stemming negatief en kan zelfs tot een depressie leiden”, zegt Gordijn. Kantoren met kunst-daglicht hebben fittere medewerkers die beter slapen, alerter zijn en positiever gestemd zijn.

Tips voor meer daglicht en betere nachtrust

Het advies van Gordijn is om er iedere ochtend een halfuur op uit te gaan, buiten de deur te lunchen en zo veel mogelijk bij het raam te zitten. Verlichting thuis kan sterker gemaakt worden, maar daarvoor zijn speciale lampen nodig. Een zomerse vakantie middenin de winter doet wonderen en bij thuisblijven doet ‘s avonds de kou trotseren dat ook. 

Door: Nationale Zorggids