Normal_rss_entry-204156

Regeringspartijen ChristenUnie en D66 willen dat het kabinet volgend jaar extra geld vrijmaakt voor onderzoek naar de ziekte van Lyme. Die aandoening kan ontstaan na een tekenbeet.

De partijen bevestigen berichtgeving in de Telegraaf. Ze willen dat er 1 miljoen euro extra gaat naar het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum. Dat vragen ze woensdag tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

"De kennis die er is over Lyme moet breder bekend worden bij ziekenhuizen door het hele land, zodat zij vroeg kunnen ingrijpen, wat vaak erger voorkomt", aldus Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

Langdurige klachten

Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen door een teek gebeten. Van de 27.000 uiteindelijke lymepatiënten houden er naar schatting 1000 tot 2500 per jaar langdurig klachten zoals ernstige vermoeidheid en gewrichtspijn.

In het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum werken de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), het Radboudumc, het Amsterdam UMC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samen. In 2017 kreeg het centrum 2,5 miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid.

Door: ANP