Normal_maandverband

De hele maand november wordt tijdens de landelijke campagne ‘Bloedserieus’ aandacht gevraagd voor extreem bloedverlies tijdens de menstruatie. Door voorlichtingsbijeenkomsten en extra spreekuren bij gynaecologen laagdrempelig te organiseren, kunnen vrouwen die veel bloed verliezen en hierover klachten hebben hun vragen stellen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Extreem bloedverlies tijdens de menstruatie is helemaal niet zeldzaam. Ongeveer 800.000 vrouwen in ons land hebben hier last van, maar zijn daar niet open over. Of een vrouw veel vloeit, is aan haar te bepalen. Veel vrouwen zijn volgens gynaecoloog Marlies Bongers niet snel geneigd om naar de dokter te gaan, ook niet bij hevige menstruatie. Omdat ze stoer zijn en het wel aankunnen, of juist omdat ze er niet over durven te praten.

Oorzaken extreem bloedverlies 

Wat veroorzaakt extreem bloedverlies? Er is niet één oorzaak aan te wijzen. Afwijkingen aan de baarmoeder kunnen voor veel bloed zorgen en vleesbomen kunnen dat ook. Sommige vrouwen hebben een stollingsstoornis of een aandoening dat zorgt voor afwijkende slijmvliesgangetjes in de baarmoederspier. Soms is er simpelweg geen oorzaak en is het wachten op een rustigere cyclus.

Baarmoederslijmvlies verwijderen

Vrouwen die een te veel aan slijmvlies hebben in de baarmoeder, kunnen hiervoor een behandeling ondergaan. “Bij negentig procent van de behandelingen blijft de bloedingen daarna uit”, zegt gynaecoloog Bongers. Vrouwen die nog kinderen willen worden echter afgeraden om dit te doen, omdat het niet geheel zonder gevaren is. Anders is er altijd het Mirena-spiraaltje dat extreme bloedingen kan tegengaan. Nadeel hiervan is wel dat ondanks intacte vruchtbaarheid, er verschillende bijwerkingen voor in de plaats komen.

Door: Nationale Zorggids