Normal_hartoperatie_catharina_ziekenhuis

Tijdens de Hartweek van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen geïnteresseerden op woensdag 6 november live meekijken tijdens twee verschillende hartoperaties in het Catharina Ziekenhuis. In beide operaties wordt een hartklep vervangen. Dit meldt het ziekenhuis. 

Belangstellenden kunnen de operaties volgen via de websites van de kranten van onder meer het AD en het Eindhovens Dagblad (ED). De ochtenduitzending start om 11.00 uur en in de middag begint de operatie om 14.15 uur. De operaties zijn ook te volgen via social mediakanalen van de Hartstichting, Harteraad en het ziekenhuis zelf.

App de Expert

Onder de naam ‘App de Expert’ kunnen kijkers tijdens beide operaties via WhatsApp en Facebook direct vragen stellen. Vragen kunnen op de dag van de operatie worden gestuurd naar het mobiele nummer: 06-17 50 81 00. Via App de Expert kan het ziekenhuis op een laagdrempelige manier, inhoudelijke vragen van geïnteresseerden beantwoorden en angsten van patiënten voor operaties wegnemen. Op eerdere live operaties kreeg het ziekenhuis veel positieve reacties. Veel patiënten vinden het fijn om te zien wat hen te wachten staat voor een operatie.

Openhartoperatie en TAVI

In beide live operaties wordt een hartklep vervangen. Cardioloog dr. Guus Brueren doet dit via een katheter via de liesslagader, de zogenoemde TAVI-behandeling. Hartchirurg dr. Ka Yan Lam doet dit door middel van een openhartoperatie. Lam: “Een hartklep vervangen met een openhartoperatie doen we al vijftig jaar en was lange tijd de enige manier. Voor deze operatie maken we een snee in het borstbeen en tijdens de operatie neemt een hartlongmachine de functies van het hart en de longen over. De meeste patiënten zijn na zes weken volledig hersteld.”

De TAVI-ingreep is veel minder belastend en biedt een mooi alternatief voor patiënten die een openhartoperatie niet meer aan kunnen vanwege bijvoorbeeld hun conditie. “Deze techniek is nu zo sterk doorontwikkeld dat we de klep zelfs kunnen plaatsen zonder narcose. Een verdoving in de lies is dan al voldoende. Binnen een uur is de klep meestal geplaatst en wordt het wondje in de lies weer gesloten. Sommige patiënten kunnen zelfs al een dag later weer naar huis”, legt Brueren uit.

Door: Nationale Zorggids
Foto: Catharina Ziekenhuis