Logo_jeroen_bosch_ziekenhuis_logo

Voor het tweede jaar op een rij is het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch uitgeroepen tot het beste topklinische ziekenhuis van Nederland. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is na een tussenjaar wederom verkozen tot het beste streekziekenhuis. Vorig jaar moest het Gorinchemse ziekenhuis tijdelijk plaatsmaken voor ZorgSaam. Dit meldt het Algemeen Dagblad dat vandaag de zestiende editie van de Ziekenhuis Top 100 heeft gepubliceerd. 

Voor het samenstellen van de Top 100 ziet het AD gegevens in die ziekenhuizen jaarlijks bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) inleveren. Op basis daarvan is te zien dat JBZ voldoende darm-, blaas-, en prostaatkanker operaties uitvoerde om te voldoen aan de norm, enorm effectieve staaroperaties uitvoert en weinig complicaties bij patiënten ziet.

Dat het JBZ op nummer één staat, betekent niet dat het altijd goed functioneert. Zo kwam het ziekenhuis dit jaar meermaals in het nieuws door de rechtszaak aangespannen door twee ouders die hun pasgeboren baby Luna verloren. Acht gynaecologen, een anesthesist en kinderarts zouden hier mede schuld aan hebben.

Complicaties na longkankeroperaties

Wat er volgens bestuursvoorzitter Piet-Hein Buiting beter kan? “We hadden vorig jaar meer complicaties na longkankeroperaties. We zaten boven het landelijk gemiddelde. Onze longchirurgen zijn in de samenwerkende ziekenhuizen gaan kijken wat er beter kon, zoals we dat eerder ook op het gebied van darmkanker hebben gedaan.”

Door: Nationale Zorggids