Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

De kennis over pijnstillers als paracetamol en ibuprofen blijft onder de maat. Ook bij chronisch zieke patiënten, zo blijkt uit de nieuwste Pijnpeiling van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Meer dan de helft van de consumenten geeft onjuiste antwoorden op essentiële vragen over het juiste gebruik van pijnstillers. De kans op verkeerd gebruik van zelfzorggeneesmiddelen en gezondheidsschade neemt daardoor toe. Persoonlijk advies bij de aankoop van zelfzorggeneesmiddelen is dan ook noodzakelijk, aldus IVM. 

Zelfzorggeneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar en bedoeld voor gebruik bij kleine kwalen. Ze zijn relatief veilig bij het juiste gebruik, maar consumenten lezen niet altijd de bijsluiter en de meesten vragen ook geen advies. De drogistenbranche vindt het erg belangrijk dat bijvoorbeeld pijnstillers veilig en juist gebruikt worden en heeft het IVM daarom opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de omgang met pijnstillers als paracetamol en ibuprofen.

Dagelijks gebruik pijnstillers 

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent pijnstillers regelmatig gebruikt. Bijna een kwart slikt dagelijks paracetamol en ruim 10 procent neemt dagelijks een ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen. Een meerderheid van de gebruikers, waaronder een grote groep chronisch patiënten, denkt er veel over te weten, maar bij doorvragen blijkt dat meer dan de helft verkeerde antwoorden geeft op essentiële vragen over het juiste gebruik van pijnstillers.

Wat is veilig en wat niet?

Slechts eén op de drie consumenten weet de maximale dagelijkse hoeveelheid ibuprofen te benoemen (200 miligram). Ruim 55 procent weet niet of iemand van 70 jaar veilig ibuprofen kan slikken, wat niet het geval is. En tot slot weet 25 procent niet of een kind tot 15 jaar dezelfde hoeveelheid paracetamol mag slikken als een volwassene.

Door: Nationale Zorggids