Normal_normal_prep_hiv-preventie

De GGD in Amsterdam ziet sinds 1 augustus een flinke toestroom van homo- en biseksuele mannen die de hiv-preventiepil willen. De soa-poli heeft de komende vijf jaar 2.178 plekken, maar een derde daarvan is nu al bezet. Wekelijks melden vijftig nieuwe mannen zich in Amsterdam. Dit meldt Algemeen Dagbad. 

Verspreid door Nederland zijn er in totaal 6.500 plekken te vergeven in vijf jaar tijd. De GGD’s zeiden bij de invoering van het nationaal programma dat gratis verstrekking van de hiv-preventiepil (PrEP) mogelijk maakt, dat het aantal plekken niet voldoende is. En dat blijkt: er is slechts plek voor 2.178 mannen, maar waarschijnlijk kunnen er ongeveer drieduizend in Amsterdam aanspraak maken op een plek. Diegenen die een hoogrisicogroep vormen, hebben voorrang.

PrEP via huisarts

Huisartsen mogen de pil ook uitgeven, maar daarvoor moeten mannen maandelijks 25 euro meer betalen. Hoewel Amsterdamse huisartsen geschoold worden in het verstrekken van PrEP, het monitoren van het gebruik ervan én er een vergoeding voor krijgen, vindt de Landelijke Huisartsenvereniging niet dat PrEP onderdeel is van de huisartsenzorg.

Jammer, vindt PrepNu. Bij GGD’s ontstaan er nu wachtlijsten, waardoor huisartsen de enige andere optie zijn. Als zij dit niet willen verstrekken, dan is het alternatief op de wachtlijst blijven staan en een mogelijk hiv-infectie oplopen. 

Door: Nationale Zorggids