Normal_tanden_bleken

Al vanaf de 19e eeuw proberen mensen hun tanden en kiezen te bleken. Allerlei middeltjes en technieken werden uitgeprobeerd; en niet iedere oplossing was even goed voor het gebit. Gelukkig zijn de onderzoeksmethoden inmiddels in zulke mate ontwikkeld dat verschillende wetenschappelijke onderzoeken de juiste manieren om je tanden te bleken ontdekt hebben. Maar is het nu goed, of slecht voor je gebit?

Waarom zou je je tanden bleken?

Hoewel het tanden bleken vooral de laatste jaren in populariteit gegroeid is, is het niet iets nieuws. Het schoonheidsideaal is natuurlijk iemand met witte tanden. Witte tanden zien er een stuk verzorgder uit; zeker wanneer de tanden flink verkleurd zijn. Invloeden van zaken als koffie, tabak, of bepaalde voeding kunnen de tanden een ietwat gele uitstraling geven. En dat ziet er niet gezond of aantrekkelijk uit! Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen de keuze maken om hun tanden te laten bleken en weer een gezonde, witte glimlach te hebben.

Is tanden bleken slecht?

Maar is het bleken van je tanden eigenlijk wel gezond? Het antwoord is simpel: het bleken van je tanden hoeft per definitie niet slecht voor je gebit te zijn. Maar of het schade aan kan brengen hangt helemaal af van het product of de techniek die je gebruikt. Schadelijke bleekmiddelen zoals waterstofperoxide of chloor kunnen de wortel van de tand afbreken; en dat is erg moeilijk weer te herstellen. Er zijn dan ook niet voor niets betere oplossingen op de markt zoals een erg lage concentratie waterstofperoxide of ingenieuze middelen zoals activated charcoal.

Je tanden bleken met activated charcoal

Waar bleekmiddelen zoals waterstofperoxide alleen onder streng toezicht en door een professional gebruikt mogen worden, zijn er ook veilige middelen die ook gewoon thuis gebruikt mogen worden. Eén van deze middelen is activated charcoal: iets wat je ook regelmatig in de tandpasta terug ziet komen. Het geeft je wittere tanden, een frisse adem en zorgt daarnaast ook nog eens voor extra bescherming tegen gaatjes. De activated charcoal verwijdert onzuiverheden en kan gebruikt worden om de tanden mee te poetsen. Er zitten geen fluoride of andere schadelijke stoffen in waardoor je er voor 100 procent natuurlijk gebruik van kunt maken.

Conclusie

Het bleken van je tanden hoeft niet direct slecht te zijn, maar dit hangt helemaal af van de producten die je hiervoor gebruikt. Let altijd op dat producten voldoen aan de Europese wet- en regelgeving en vraag eventueel de hulp van een professional.