Normal_big_data

Een panel van deskundigen heeft ZonMw, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en SyRI (Systeem Risico Indicatie) genomineerd voor de Big Brother Award, die wordt uitgereikt aan de grootste privacyschender. Volgens organisator Bits of Freedom is wantrouwen de rode draad in de nominaties van dit jaar. Dit meldt Bits of Freedom. 

ZonMw gaat van start met subsidieprogramma ‘Kansrijke start voor kinderen met behulp van big data’. Hierbij wordt big data onderzoek gestimuleerd om verschillende datastromen rondom geboorte- en jeugdgezondheidszorg aan elkaar te knopen. De risico's op schadelijke overheidsbemoeienis worden door ZonMw onvoldoende erkend en voor privacy is geen ruimte in het programma, aldus het panel. 

Nodeloze privacyschending

Dit terwijl er op dit moment in de kinderzorg al gebruik wordt gemaakt van gebrekkige software die traumatische gevolgen kan hebben voor jonge gezinnen.“ZonMw stevent zo af op een situatie waarin de privacy van ouders en kinderen nodeloos geschonden zal worden,” stelt expert Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media).

Slachtoffers en actualiteit

Een panel van experts uit verschillende domeinen nomineerde schenders die zich voor het grote publiek minder aan de oppervlakte bevinden. De experts die dit jaar aan het woord zijn: Alex Tess Rutten (voorzitter LSVb), Cihan Ugural (campagneleider 'Voor 14' van de FNV), Sennay Ghebreab (neuroinformaticus) en Justine Pardoen (oprichter Bureau Jeugd en Media). De winnaar zal beoordeeld worden volgens de volgende criteria: de mate waarin de nominatie resoneert, de mate waarin slachtoffers aangewezen kunnen worden en de hoeveelheid slachtoffers, en hoe actueel de nominatie is.

Door: Nationale Zorggids