Normal_rss_entry-210068

Presentator en theatermaker Marc de Hond heeft zijn theatervoorstelling Voortschrijdend inzicht, die hij vanaf januari 2020 zou spelen, omgedoopt tot een bijzonder theaterkunstproject. Hij is aankomend voorjaar te zien in 29 theaters waar hij elke avond wordt geïnterviewd over zijn leven. De Hond heeft blaaskanker en de overlevingskans van dit type kanker is 35 procent. Hij wil in zijn voorstellingen geïnterviewd worden over zijn leven, zodat zijn kinderen meer over hun vader kunnen leren. De theatermaker zit al lange tijd in een rolstoel. Tijdens het verwijderen van een tumor in zijn ruggemerg in 2002 is een zenuw beschadigd, waardoor hij een gedeeltelijke dwarslaesie opliep.

Bij De Hond werd dit jaar blaaskanker geconstateerd. Hij onderging chemotherapie en liet zijn blaas verwijderen. "Inmiddels gaat het beter met mij", vertelt hij. "Maar ieder kwartaal, wanneer ik gecontroleerd word, hangt het zwaard van Damokles boven mijn hoofd. Is alles nog steeds rustig en zal ik mijn zoon James en dochter Livia zien opgroeien? Mijn vorm van blaaskanker heeft helaas slechte overlevingskansen. Slechts 35 procent van de patiënten is na vijf jaar nog in leven."

De Hond verloor zelf zijn moeder aan kanker toen hij drie jaar oud was. "Het enige dat ik van haar heb, zijn wat foto's en een cassettebandje dat ze voor mij heeft ingesproken, waaraan ik heel veel waarde hecht. Nu ik zelf ziek ben, wil ik iets soortgelijks maken voor Livia en James; je weet immers niet wat het leven voor je in petto heeft."

De Hond weet niet of hij oud zal worden met blaaskanker

De theatermaker beklemtoont "uiteraard heel erg oud te willen worden. Maar mocht mijn ziekte dat in de weg staan, wil ik dat Livia en James, als ze daar ooit behoefte aan hebben, alles over mij te weten kunnen komen." Uit deze behoefte ontstond het bijzondere theaterproject. "Alle 29 voorstellingen worden gefilmd, zodat mijn kinderen mij later kunnen bingewatchen."

De voorstellingen zullen bestaan uit een conference van De Hond over het afgelopen jaar. Daarna volgt een gesprek met een van de 29 interviewers. Elke avond staat één specifieke gebeurtenis of fase uit zijn leven centraal. De Hond wordt gedurende elke voorstelling ook verrast door diverse familieleden en collega's. De winst van de productie wordt gedoneerd aan een project ten behoeve van de bestrijding van blaaskanker.

Presentatoren die hebben toegezegd mee te doen aan het project zijn Eva Jinek, Humberto Tan, Janine Abbring, Paul de Leeuw, Frank Evenblij, Erik Dijkstra, Luuk Ikink, Claudia de Breij, Coen Verbraak, Hugo Borst, Ruben Nicolai, Catherine Keijl en Eric Corton.

Door: ANP