Normal_alcohol_wijn

IkPas, de actie waarmee heel Nederland wordt opgeroepen om in januari het alcoholgebruik op pauze te zetten, is er voor de matige en stevige drinker én alles wat daartussen zit. Het is en actie waar iedereen die wel eens alcohol drink baat bij heeft, blijkt uit onderzoek van Tilburg University. Zelfs na zes maanden drinken veel van de deelnemers minder alcohol dan voor hun deelname. Ook dit jaar is de verwachting dat weer meer deelnemers meedoen. Dit meldt IkPas. 

In Nederland heet Dry January IkPas. Dry January is komen overwaaien uit Engeland waar de Engelse collega’s van IkPas ongeveer gelijktijdig gestart zijn met eenzelfde soort actie als in Nederland. IkPas werkt dan ook samen met Alcohol Change (de organisatie achter Dry January) om ook de Nederlandse deelnemers de steun te geven die hoort bij dergelijke acties.

Afname in alcoholgebruik

Al sinds de start van IkPas wordt nauwkeurig gemeten wat de effecten ervan zijn. Tranzo, de Academische Werkplaats Verslaving van Tilburg University, onderzoekt de deelnemerspopulatie vooraf, vlak na en zes maanden na IkPas. In 2019 dronken deelnemers voorafgaand aan de actie gemiddeld 16,24 glazen alcohol per week. Een half jaar erna was het aantal glazen significant minder: 11,95.

IkPas voor iedereen die alcohol drinkt

De alcoholvrije maand is niet alleen voor mensen die vaak en veel drinken. IkPas is er voor het doorbreken van gewoontegedrag en dat is iets waar iedere alcoholdrinker in principe mee te maken krijgt. Door de jaren heen ontwikkelt iedereen een bepaald patroon in drinkgedrag. Daarom kan iedereen die alcohol drink baat hebben bij deelname, stelt de IkPas-organisatie.

Wie zich wil inschrijven kan dat nog tot en met 6 januari doen. Zo kan iedereen die met twee voeten in het nieuwe jaar alsnog goede voornemens maakt meedoen. 

Door: Nationale Zorggids