Normal_rss_entry-212669

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, heeft zijn eigen partij VVD opgeroepen om mee te werken aan een volledig verbod op consumentenvuurwerk. Hij deed dat in een interview met het radioprogramma 1op1 op Radio 1. "Ik betreur het zeer, maar we hebben het volstrekt uit de hand laten lopen. Ik ben wel voor de weg van de geleidelijkheid." Dit melden ANP en Volkskrant. 

De voormalige voorzitter van de partij zegt het over vuurwerk oneens te zijn met de VVD en is in Utrecht al begonnen met vuurwerk te weren. "Zolang er geen landelijk verbod is, zijn we de afgelopen jaren begonnen met vuurwerkluwe zones, nu hadden we vuurwerkvrije zones, alle parken zijn vuurwerkvrij. Maar ik ben voor een verbod, punt."

Vuurwerkverbod verdeelt politiek

GroenLinks en de Partij voor de Dieren werken inmiddels aan een landelijk vuurwerkverbod. Een eerder voorstel hiervoor van dezelfde partijen strandde in de Tweede Kamer omdat iedereen behalve SGP en 50Plus voor een verbod waren. Inmiddels lijken meer partijen voor beperking van vuurwerk te zijn, als alleen knallers en pijlen verboden worden. Siervuurwerk zou dan toegestaan blijven. Onder meer ChristenUnie, D66, PvdA en SP kunnen zich hierin vinden.

VVD en CDA zijn vooralsnog tegen een vuurwerkverbod, maar worden onder druk gezet door onder meer politie en lokale politiek, getuige het pleidooi van de Utrechtse burgemeester. PVV is ook tegen en Partij voor de Democratie vormt na het recess een standpunt. 

Door: ANP en Nationale Zorggids