Normal_rss_entry-212690

Plastisch chirurgen hebben op 31 december en 1 januari van tien handen drie of meer vingers moeten amputeren. Dat aantal heeft Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) nu geteld. In totaal behandelden de chirurgen vijftig mensen wegens divers ernstig letsel door vuurwerk. Kleine verwondingen werden niet meegerekend.

Van de vijftig ernstige letsels is 60 procent het gevolg van een ongeluk met illegaal vuurwerk, aldus een woordvoerder. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar waarschuwt speciaal voor illegaal vuurwerk als de Cobra 6: "Het letsel is vergelijkbaar met ernstige oorlogswonden." 

Consumentenvuurwerk verbieden

Diverse minderjarigen liepen ernstige verwondingen op, onder wie een kind van drie. Van de Kar: "Als het aan de NVPC ligt, verbiedt de overheid het consumentenvuurwerk en wordt alles uit de kast gehaald voor de aanpak van illegaal vuurwerk. De ernst van de letsels voor de individuele patiënt, maar ook de maatschappelijke gevolgen, wegen zwaarder dan de wens van sommige particulieren om zelf vuurwerk te mogen blijven afsteken."

Door: ANP