Normal_botox_cosmetisch

Cosmetische artsen zien steeds meer patiënten voorbij komen die een behandeling hebben ondergaan bij een onbevoegde. Als gevolg daarvan komen ze geregeld mensen tegen met littekens, brandwonden en afstervend weefsel. Dit meldt Radar die hier samen met de Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (VCG)onderzoek naar deed.

Radar en VCG ontvingen van 77 artsen een ingevulde vragenlijst over cosmetische ingrepen en veel voorkomende risico’s. Van deze groep artsen, komt 71 procent weleens iemand tegen die een cosmetische behandeling heeft ondergaan bij een niet-bevoegde. Eén van de artsen zegt de afgelopen jaren tweehonderd patiënten te zijn tegengekomen die een cosmetische behandeling met medische apparatuur ondergingen terwijl de arts daar niet toe bevoegd was.

Korte cursusssen 

Wie cosmetische geneeskundige wil worden, moet hiervoor een 2-jarige opleiding volgen. Toch zien artsen steeds vaker dat er cursussen worden aangeboden waarbinnen mensen zich in korte tijd kunnen omscholen tot professional. Hiermee neemt het aantal complicaties ook toe. Met name na een behandeling met plasma-energie. Daar zijn volgens de ondervraagden zo’n 160 gevallen van bekend die hierdoor een complicatie opliepen. Ongeveer 173 patienten liepen complicaties op nadat ze behandeld werden met een Hyaluronpen; een pen die lippen vergroot zonder dat er in naald de lippen in hoeft. Verkeerd gebruik ervan kan leiden tot enorme bloeduitstortingen of afstervend weefsel.

Andere veel voorkomende complicaties ontstaan nadat iemand fillers, hyaluronzuur fillers of injectables heeft laten plaatsen. Ook komen geregeld problemen voor na peelings, dermaneeldings en laserbehandelingen. Veel van deze behandelingen worden uitgevoerd door schoonheidsspecialisten, maar soms ook door tandartsen. In 13 procent van de gevallen ging het om een BIG-geregistreerde én bevoegde arts.

Pigmentverschuivingen zijn volgens artsen de meest voorkomende complicaties, maar ook littekens, afsterving van de huid en brandwonden komen ze geregeld tegen. 

Door: Nationale Zorggids