Normal_operatie_operatiekamer_ok_chirurg_arts

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting KC Klinieken in Almere een aanwijzing gegeven. Deze praktijk voor kaakchirurgie moet onmiddellijk een vergunning aanvragen voor het gebruik van het röntgentoestel bij de behandelingen. Daarnaast zijn er nog 17 tekortkomingen die binnen drie maanden moeten zijn hersteld. 

De inspectie heeft bij Stichting KC Klinieken al in februari 2018 19 tekortkomingen geconstateerd. Ondanks herhaalde inspectiebezoeken is er nauwelijks iets verbeterd. De overige 18 tekortkomingen zijn op meerdere terreinen, onder andere op professionaliteit, kwaliteit en veiligheid, infectiepreventie en medische technologie.

Geen vergunning voor röntgentoestel

Belangrijk kritiekpunt is het röntgentoestel waar Stichting KC Klinieken gebruik van maakt. Voor dit type toestel ontbreekt de wettelijk vereiste vergunning. Stichting KC Klinieken mag het röntgentoestel pas weer gebruiken als de vereiste vergunning is verkregen.

Daarnaast krijgt de praktijk voor kaakchirurgie uit Almere drie maanden de tijd om de overige 17 tekortkomingen te herstellen. Zo moet er onder andere in de dossiers beter worden aangegeven waarom het röntgentoestel wordt gebruikt, moeten voldoende medewerkers geschoold worden voor het steriliseren, en moet er een systeem komen waarin complicaties worden vastgelegd en besproken.

Tot 17 maart om aan aanwijzing te voldoen

Stichting KC Klinieken heeft tot 17 maart om aan de aanwijzing van de inspectie te voldoen. Doet zij dat niet, dan kan de inspectie een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen.

Door: Nationale Zorggids