Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Vandaag is het de Dag van Verantwoord Medicijngebruik en daar vraagt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) aandacht voor. Medicijnen zijn een groot goed en een noodzakelijk kwaad tegelijk. Iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken. Maar de hoeveelheid gebruikte medicijnen stijgt jaar na jaar en een deel daarvan is onnodig duur, onveilig, en schadelijk voor het milieu. Als het gebruik van medicijnen onjuist of niet zinvol is, leidt dat tot vermijdbare ziekenhuisopnames, sterfgevallen, milieuschade en premiestijgingen in de zorg. Dit meldt het IVM.

Om aan te geven dat het gebruik van geneesmiddelen lang niet zo vanzelfsprekend is als het soms lijkt, heeft het IVM de 'Dag van Verantwoord Medicijngebruik' in het leven geroepen, die vanaf 2020 jaarlijks op 9 januari zal worden gehouden. Meer dan twintig organisaties in het geneesmiddelenveld hebben hun steun voor die dag uitgesproken. En er zijn vandaag nog tal van andere activiteiten. Deze eerste editie hangt samen met het 25-jarig jubileum van het IVM.

Onverantwoorde verkoop in supermarkten

De Consumentenbond en het IVM vragen minister Bruins van Medische Zorg om aanscherping van de regels bij verkoop zelfzorgmiddelen. In een gezamenlijke brief roepen het IVM en de Consumentenbond de minister op om de huidige manier van verkoop van zorgzorgmiddelen door Albert Heijn (geen balie, geen toezicht, geen begeleiding) tegen het licht te houden. En om de inspectie opdracht te geven een veel helderdere definitie uit te werken van wat verantwoorde zorg is. De huidige manier van verkoop is onvoldoende veilig en zal leiden tot vermijdbare ziekenhuisopnames of erger.

Apotheker roept patiënt op tot gesprek

Apothekers in Nederland gaan in gesprek met hun patiënten. De apothekersorganisatie KNMP heeft onder alle apothekers in Nederland een poster verspreid die patiënten oproept met hun apotheker (of met hun arts) in gesprek te gaan over hun geneesmiddelengebruik onder het motto 'Sta even stil bij het gebruik van geneesmiddelen'. Zijn er problemen met het gebruik? Zijn alle middelen nog steeds noodzakelijk? Lukt het om therapietrouw te blijven?

Digitale Meldpunt Medicijnen

Artsen en apothekers van het IVM gaan in gesprek met winkelend publiek. Zij willen weten hoe mensen tegen hun geneesmiddelen of medicijngebruik aankijken, waar ze de grootste problemen zien, welke vragen er leven die onvoldoende beantwoord zijn. De persoonlijke ervaringen zullen op beeld gezet worden en kleuren de inmiddels bijna 35.000 patiëntervaringen die zijn opgehaald met het digitale Meldpunt Medicijnen.

Door: Nationale Zorggids