Normal_rss_entry-213436

De ChristenUnie wil het afsteken van vuurwerk voorbehouden aan lokale vuurwerkclubs. Verder gebruik van vuurwerk door consumenten moet niet meer worden toegestaan, vindt de coalitiepartij.

De ChristenUnie pleitte eerder nog voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar na de afgelopen jaarwisseling wil Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf verdere stappen nemen. "Er waren dit jaar weer meer incidenten met meer vuurwerkslachtoffers, onder wie vele omstanders. Er was meer geweld tegen hulpverleners en op sommige plekken werden ze bekogeld met vuurwerk. En er zijn zelfs mensen om het leven gekomen", aldus Van der Graaf. Daarbij werden acht van de tien letsels veroorzaakt door legaal vuurwerk, zegt het Kamerlid. "Als er zo veel mis gaat, dan móet je iets doen."

Speciale vuurwerkclubs

De vuurwerkclubs moeten voortaan volgens Van der Graaf, na toestemming van de gemeente, voor en met de buurt het nieuwe jaar inluiden. "Het lijkt mij prachtig als mensen uit de buurt samenkomen om vuurwerk in hun wijk te organiseren of wanneer op het dorpsplein gezamenlijk het nieuwe jaar wordt ingeluid. Kijk maar naar de samenbindende rol die carbidclubs in grote delen van ons land spelen."

Vuurwerkverbod is te handhaven

Op de vraag of een algeheel vuurwerkverbod is te handhaven, antwoord de politie bevestigend. De politie heeft de mogelijkheden om een landelijk verbod op knalvuurwerk en pijlen te handhaven. Daarvoor hoeft iemand die toch knalvuurwerk afsteekt niet op heterdaad te worden betrapt, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP.

"Er is steeds meer technologie om te bewijzen dat iemand het gedaan heeft. Ook de vele camera's in het publieke domein helpen daarbij. En burgers kunnen ook fotootjes maken, dan hoeven de mensen die gastjes niet aan te spreken en hebben we toch bewijs dat ze het gedaan hebben." Ook opsporing via digitale routes is steeds beter mogelijk, stelt Van de Kamp.

Een gedeeltelijk verbod in bepaalde gebieden of in bepaalde gemeentes werkt volgens Van de Kamp niet. "Dan ontstaat er een waterbedeffect in omliggende plaatsen, omdat mensen op zoek gaan naar plaatsen waar ze wel vuurwerk kunnen afsteken. Een landelijk verbod is veel gemakkelijker te handhaven."

Door: ANP