Normal_normal_medicijnen_pillen_medicatie__2_

Zowel voor aanschaf als bij het gebruik gaan consumenten veilig om met zelfzorggeneesmiddelen. Ze lezen voor aankoop de verpakking, lezen de bijsluiter en houden zich aan de instructies die daarin staan. Dit blijkt uit het consumentenonderzoek van Kantar (voorheen TNS Nipo) onder 516 respondenten. Dit meldt Neprofarm.

Consumenten zijn goed in staat zich zelfstandig te informeren over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. Wanneer zij voor het eerst een zelfzorgmiddel aanschaffen, leest 83 procent de informatie op de verpakking. Als consumenten een zelfzorggeneesmiddel voor het eerst gebruiken, leest 90 procent de belangrijkste informatie in de bijsluiter. Bij zelfzorggeneesmiddelen die zij al eerder gebruikt hebben is dat lager omdat ze het geneesmiddel al kennen, maar desondanks leest gemiddeld 69 procent van alle consumenten vaak tot altijd de bijsluiter. Consumenten zijn zelfredzaam en gaan verantwoord om met de beschikbare informatie over zelfzorggeneesmiddelen.

Veilig gebruik zelfzorgmedicijnen

Mensen volgen de instructies uit de bijsluiter ook goed op. 74 procent van de consumenten wijkt zelden of nooit af van de dosering die in de bijsluiter staat vermeld. En bij de mensen die dat wel doen, gaat het dan in de overgrote meerderheid van de gevallen niet om een risicovolle overschrijding. In tegendeel zelfs. Die mensen gebruiken dan bewust minder dan dat er in de bijsluiter staat of wijken af op advies van een (huis)arts of verpleegkundige. Een kleine minderheid doet dat op en manier die een risico zou kunnen inhouden. Zo leeft er bij slechts 3 procent van de consumenten de misvatting dat het overschrijden van de dosering geen kwaad kan. Het gros van de consumenten laat zien dat zij veilig omgaan met het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen.

Door: Nationale Zorggids