Nog geen sprake van griepgolf in Nederland

Terwijl de verspreiding van het nieuwe coronavirus in China het nieuws domineert, blijft een griepepidemie in Nederland vooralsnog uit. Het aantal griepgevallen is tot nog toe onder de epidemische grens gebleven. Over het algemeen is rond deze tijd van het jaar wel sprake van een griepgolf.

Gezondheidsinstituut NIVEL becijfert dat vorige week per 100.000 inwoners 52 mensen hun huisarts zagen met griepachtige verschijnselen, zoals koorts, rillingen en hoofdpijn. Pas wanneer twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen zich grieperig bij de huisarts melden, spreken de wetenschappers van een epidemie.

Lang niet iedereen gaat naar de huisarts met griep, maar het NIVEL beschouwt het wel als een goede graadmeter. Via een representatieve groep huisartsen peilt het instituut al jaren hoeveel griepgevallen worden gemeld.

Mogelijk hangt het relatief lage aantal geregistreerde gevallen samen met het zachte weer voor de tijd van het jaar, of de griepprik die zijn werk goed doet. Dit jaar vermindert het vaccin de kans op besmetting tegen vier verschillende varianten van het virus. Eerder waren dat er drie.

Door: ANP