Alles over coronavirus Wuhan

Hoewel in ons land nog geen gevallen van het coronavirus bekend zijn, maken veel Nederlanders zich zorgen over deze nieuwe virusvariant die in Wuhan in China is uitgebroken. Dat blijkt uit de vele vragen over het Wuhanvirus die binnenkomen bij het RIVM. Voor wiie vragen heeft over de symptomen en de besmettelijkheid van het virus, de kans dat het virus naar Nederland komt of wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, heeft het RIVM alle actuele informatie verzameld.

Inmiddels zijn er wereldwijd 9692 mensen met het Wuhanvirus besmet, daarmee overtreft het virus de eerdere coronavariant SARS die destijds 8096 mensen trof. SARS doodde 774 mensen, aan het Wuhanvirus zijn nu 213 mensen overleden. 

Patiënten met coronavirus

De meeste patiënten komen uit de regio Wuhan of zijn in de regio Wuhan geweest. Ook in andere landen, zoals Thailand, Japan, de Verenigde Staten en Frankrijk is het nieuwe coronavirus gevonden bij enkele reizigers die kort daarvoor in de regio Wuhan waren geweest. In Duitsland is het virus aangetoond bij enkele personen die contact hebben gehad met een persoon die kort daarvoor in de regio Wuhan was geweest. Officiële cijfers over het aantal patiënten worden bijgehouden door ECDC en WHO.

WHO: Wuhanuitbraak is internationale noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een internationale noodsituatie. Het virus krijgt van de VN-organisatie de 'PHEIC-status'. Dat is de Engelse afkorting van Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid. "We weten niet wat voor schade dit virus zou kunnen aanrichten in een land met een zwakker gezondheidsstelsel", legde de directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesu van de WHO uit op een persconferentie. "We moeten nu handelen om landen te helpen met de voorbereidingen op die mogelijkheid."

Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus?

Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of longontsteking. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.

Hoe besmettelijk is het Wuhanvirus?

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Hoe besmettelijk het virus precies is en hoe snel het zich verspreidt, is niet goed bekend. De WHO en de Chinese autoriteiten onderzoeken op dit moment het coronavirus en de bron van de besmettingen en nemen maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De komende tijd zal er meer duidelijk worden over de besmettelijkheid.

Komt het virus naar Nederland?

Het is mogelijk dat het virus in Nederland bij een persoon aangetoond wordt. Waarschijnlijk zal het dan gaan om iemand die recent in de regio Wuhan is geweest. Of het gaat om iemand die contact heeft gehad met iemand die besmet was met het nieuwe coronavirus. In Duitsland is een aantal mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus na contact met een patiënt.

Is Nederland voorbereid op een mogelijke uitbraak?

Nederlandse infectieziekteartsen worden door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  geïnformeerd over de laatste stand van zaken en de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. Verder zijn bij het RIVM en het Erasmus MC Erasmus University Medical Center  testen beschikbaar waarmee vastgesteld kan worden of iemand besmet is met het virus. Ook zijn er natuurlijk protocollen waarin staat beschreven hoe een patiënt met klachten opgevangen moet worden.

Ik voel me ziek. Kan dat het nieuwe coronavirus zijn?

De meeste patiënten met het nieuwe coronavirus komen uit de regio Wuhan of zijn in de regio Wuhan geweest. Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent in de regio Wuhan zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus.

Wanneer contact opnemen met de huisarts

Mensen kunnen telefonisch contact opnemen met de huisarts als zij koorts hebben met luchtwegklachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of longontsteking) en de afgelopen twee weken in de regio Wuhan zijn geweest of de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus
De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is. Omdat de ziekte een A-status heeft gekregen in Nederland, zijn huisartsen en ziekenhuizen verplicht vermoedens van een besmetting met het coronavirus te melden.
 

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

 
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
 
Meer weten over het coronavirus? Op de website geeft het RIVM antwoorden op veelgestelde vragen over het Wuhanvirus.
 
Bronnen: RIVM, ANP, Rijksoverheid
Door: Nationale Zorggids