Tekort medische hulpmiddelen

Een tekort aan medische instrumenten dreigt een groot probleem te worden voor de zorg aan patiënten. Vanaf 26 mei moeten medische instrumenten, zoals borstimplantaten, knieprotheses, pacemakers en injectienaalden, aan strengere Europese regels voldoen. Nu al is duidelijk dat veel middelen niet op tijd gekeurd zullen worden. Artsen en behandelaars zullen daardoor bepaalde materialen niet kunnen gebruiken. Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, ambulances, huisartsen en mensen die thuis worden behandeld, kunnen hierdoor getroffen worden. Dit meldt het FD.

 

De strengere Europese regels volgen op schandalen in het verleden met lekkende borstprotheses en schurende kunstheupen. Om dit soort schandalen te voorkomen, zijn in 2017 wetten gevormd. Vanaf mei 2020 moeten fabrikanten van medische hulpmiddelen aantonen dat deze middelen veilig en effectief zijn. Inmiddels zijn er wachttijden ontstaan bij de levering van materialen, waardoor veel producten uit de handel gaan. 

Onduidelijk voor welke medische instrumenten tekorten dreigen

Commerciële bureaus moeten de hulpmiddelen keuren voordat ze op de markt mogen worden gebracht. De Europese Unie heeft tot nu toe nog maar negen bureaus toegelaten van de in totaal 55 die vorig jaar hulpmiddelen keurden. Onduidelijk is welke fabrikanten problemen hebben of welke producten in gevaar zijn omdat er in verband met 'bedrijfsgevoelige informatie' geen openheid van zaken wordt geven. Minister Bruins van Medische Zorg heeft de mogelijkheid om de keuringsplicht voor een bepaald product uitstellen, maar dat gebeurt alleen in uitzonderlijke situaties. Volgens fabrikanten en ziekenhuizen zijn er geen duidelijke criteria voor wat een 'uitzonderlijke situatie' zou zijn. 

Ziekenhuizen willen melding wanneer medisch product niet meer leverbaar is

Ziekenhuiskoepels praten nu met fabrikanten over de mogelijkheid tot een soort meldingsplicht, waarbij fabrikanten op tijd laten weten wanneer een product niet meer leverbaar is. Op die manier zou een ziekenhuis op tijd een andere leverancier kunnen zoeken en personeel kunnen opleiden. Omdat het om 500 duizend verschillende medische hulpmiddelen per jaar gaat, is dit volgens het FHI (de Nederlandse brancheorganisatie voor medische technologie) niet te realiseren. Ziekenhuizen moeten volgens fabrikanten zelf eerst uitzoeken aan welke producten tekorten dreigen te ontstaan. 

Door: Nationale Zorggids