Normal_rss_entry-218252

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is blij dat Cambodja heeft besloten het cruiseschip Westerdam toe te laten tot een van de havens in het land. Het schip voer al een tijdje rond in Aziatische wateren. Uit vrees voor het nieuwe coronavirus werd het schip nergens meer toegelaten. De Nederlandse ambassade in Thailand zal de 91 Nederlanders aan boord consulaire bijstand verlenen, omdat Nederland geen ambassade in Cambodja heeft.

Rederij Holland-Amerika Lijn zegt in een verklaring dat de Westerdam donderdag 07.00 uur (lokale tijd) aankomt in de haven van Sihanoukville. In de dagen na aankomst mogen de passagiers van boord en worden ze via chartervluchten vervoerd naar de hoofdstad van het land, Phnom Penh. Hiervoor is toestemming verkregen van de Cambodjaanse autoriteiten, meldt het moederbedrijf van HAL, Carnival Corporation, in een verklaring.

Of hun nog nader medisch onderzoek staat te wachten, kon Blok niet zeggen. "Dat is aan de Cambodjanen." Ook voor de vraag of de Nederlanders eenmaal terug in Nederland bijvoorbeeld in quarantaine moeten, is het "te vroeg" volgens Blok. "Daarover moet overleg plaatsvinden met medische deskundigen."

Door: ANP