Normal_ziekenhuis__ziekenhuisgang

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: dreigende tekorten aan medische instrumenten in ziekenhuizen en financiële tekorten in de langdurige zorg, personeelstekorten in de hele zorgsector terwijl veel part-timers juist meer willen werken en de MLDS voert campagne voert campagne voor het doorbreken van taboes over spijsverteringsziekten.

Maandag: patiëntenzorg in gevaar door tekort aan medische instrumenten

Een tekort aan medische instrumenten dreigt een groot probleem te worden voor de zorg aan patiënten. Vanaf 26 mei moeten medische instrumenten, zoals borstimplantaten, knieprotheses, pacemakers en injectienaalden, aan strengere Europese regels voldoen. Nu al is duidelijk dat veel middelen niet op tijd gekeurd zullen worden. Artsen en behandelaars zullen daardoor bepaalde materialen niet kunnen gebruiken. Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, ambulances, huisartsen en mensen die thuis worden behandeld, kunnen hierdoor getroffen worden.

Dinsdag: 75 miljoen voor digitaal toegankelijk maken patiëntendossiers

Online in een persoonlijke gezondheidsomgeving je eigen medische gegevens inzien en delen met wie je wilt, of ze koppelen aan apps. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil dat dit voor alle ziekenhuispatiënten mogelijk wordt. Daarnaast verplicht hij ziekenhuizen en klinieken om onderling digitaal gegevens uit te wisselen, zodat tijd wordt gewonnen, medische fouten worden voorkomen en patiënten niet steeds opnieuw hun verhaal hoeven te vertellen. 

Woensdag: forse tekorten in verpleeghuiszorg verwacht

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht een aanzienlijk tekort op het budget voor de langdurige zorg. Op basis van de trend in de geleverde zorg berekent de zorgautoriteit voor 2020 een tekort van 342 miljoen euro. Maar als de stijging van de zorgvraag, het aantal mensen dat een indicatie voor langdurige zorg krijgt, meegenomen wordt in de berekening loopt het tekort op naar 475 miljoen euro.

Donderdag: kwart zorgmedewerkers wil meer uren werken

Bijna een kwart van de zorgmedewerkers wil gemiddeld zes uur per week meer werken, met name de vrouwen die nu een contract van minder dan 25 uur hebben. Dat concludeert stichting Het Potentieel Pakken onder meer op basis van onderzoek onder 17.500 zorgmedewerkers. Het uitbreiden van bestaande contracten helpt volgens de stichting om de personeelstekorten in de zorg terug te dringen. Deze mogelijkheid krijgt volgens haar echter "onvoldoende prioriteit" bij de zorginstellingen.

Vrijdag: campagne om taboes over spijsverteringsziekten te doorbreken

Van de 2 miljoen Nederlanders die een spijsverteringsziekte hebben, lijdt bijna de helft in stilte onder taboes, onbegrip of stigmatisering. Een derde ervaart negatieve invloed op (het aangaan van) een relatie. De MLDS voert campagne om de taboes over spijsverteringsziektes te doorbreken.

Door: Nationale Zorggids