Toename gewonden wintersporters

De ANWB alarmcentrale heeft dit skiseizoen bijna duizend (973) wintersporters geholpen die op de piste gewond zijn geraakt. Dit is een stijging van 35 procent ten opzichte van vorig jaar toen het aantal gewonden op 724 lag. Het aantal gewonden zal waarschijnlijk nog stijgen omdat veel mensen tijdens de voorjaarsvakantie nog op wintersport gaan. Dit meldt De Telegraaf. 

De ANWB laat weten geschrokken te zijn van deze stijging. Vooral vanuit Oostenrijk, Frankrijk en Italië komen meldingen van mensen die enkel- en beenbreuken, maar ook kniebandletsels, armbreuken, bekkenfracturen en gebroken heupen oplopen.

Drukte mogelijke verklaring toegenomen aantal gewonden op piste

Volgens de ANWB is drukte op de piste een mogelijke verklaring voor het grotere aantal gewonden. Volgens de Alarmcentrale is het veel drukker op de pistes dan in voorgaande jaren. Doordat dalafdalingen veelal niet mogelijk zijn, blijven mensen bovenop de berg waar het dan vervolgens erg druk wordt. De kans op een ongeluk is dan ook groter.

Aantal gewonden kan nog oplopen: de grote massa gaat nu op skivakantie

De ANWB is benieuwd hoeveel meldingen er de komende weken nog zullen komen, wanneer een paar honderduizend wintersporters op skivakantie gaat tijdens de voorjaarsvakantie. Met name op de vierde skidag krijgt de ANWB veel meldingen: "Dat is voor veel skiërs, boarders en langlaufers de periode dat de vermoeidheid kan toeslaan”, zegt Van Tol van de Alarmcentrale.

Door: Nationale Zorggids