Elisabeth-TweeSteden gewoon open, coronapatiënt op isolatieafdeling

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar een man met het coronavirus ligt, is vrijdag gewoon in functie en toegankelijk. Alle operaties en afspraken gaan door. "Voor ons is er geen reden iets te veranderen", liet een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdagochtend vroeg weten. Dit meldt ANP.

De besmette man is een 56-jarige man uit Loon op Zand. Hij is woensdag al in het ziekenhyis opgenomen en ligt daar op een geïsoleerde afdeling. Volgens het RIVM is de man kortgeleden in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest. Tot nu toe zijn in Italië zeventien mensen door corona overleden. Het gaat in heel Italië om 650 besmettingen.

Isolatieafdeling 

De patiënt ligt in een van de vijftig isolatiekamers van het Tilburgse ziekenhuis. Zo'n kamer heeft zogenoemde onderdruk, zodat het virus niet naar buiten kan. Verplegers dragen beschermende kleding. "Alles is volledig veilig", aldus het ziekenhuis. Op een doorsnee dag liggen er ongeveer dertig patiënten in die isolatiekamers. Dat kan zijn vanwege ziektes als MRSA en het norovirus.

Minister hoopt vandaag op meer duidelijkheid

Minister Bruins van Medische Zorg hoopt vandaag meer duidelijkheid te kunnen geven over hoe het verder gaat na de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland.

Meteen na opname van de patiënt in een ziekenhuis in Tilburg is begonnen met een onderzoek naar de contacten die de man heeft gehad, aldus de bewindsman. Na dat contactonderzoek wordt besloten hoe het verder gaat. "Dan heb je meer inzicht met wie deze man contact heeft gehad. Dan kun je vervolgmaatregelen bepalen", aldus Bruins. Het kan zijn dat de GGD een groep mensen gaat monitoren, dat mensen worden getest en dat mensen in quarantaine worden geplaatst. "Ik hoop dat ik morgen al meer kan vertellen", zei hij in het programma Nieuwsuur.

Burgemeester: alle vertrouwen in ziekenhuispersoneel

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings heeft er alle vertrouwen in dat de man goed wordt verzorgd door het ziekenhuispersoneel en de GGD. "Eerst en vooral gaan onze zorg en aandacht uit naar de patiënt en zijn familie", aldus Weterings. "We houden een vinger aan de pols en wegen van moment tot moment wat te doen."

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn donderdagavond bij elkaar geroepen. Daarbij is ook de GGD betrokken, laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. "We hebben ons net als alle ziekenhuizen voorbereid op de mogelijke opvang van de eerste patiënt. Vandaag is de eerste patiënt hier positief getest. De hele wereld komt nu op ons af. Eerst gaan we intern patiënten en medewerkers informeren."

Bruins maakte de eerste virusbesmetting in Nederland bekend tijdens de rechtstreekse tv-uitzending 'Het coronavirus: feiten en fabels' op NPO 1. De minister kreeg een briefje in zijn handen gedrukt dat hij meteen voorlas. 

Door: Nationale Zorggids