Nederlanders vast in Abu Dhabi en Tenerife om coronavirus

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit hoeveel Nederlanders in Abu Dhabi vastzitten in hun hotel vanwege het coronavirus. Dat meldt het ministerie vrijdagochtend in een tweet. Over wat er precies aan de hand is, kan een woordvoerder van Buitenlandse Zaken vooralsnog niets zeggen.

De organisatie van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten meldde eerder dat alle renners die deelnamen aan die wielerronde worden getest op het coronavirus en hun hotels niet mogen verlaten. Dat geldt dus ook voor de renners van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma, meldde een woordvoerder van de ploeg.

Coronabesmetting Abu Dhabi

De sportautoriteiten van Abu Dhabi schrapten donderdagavond de laatste twee etappes van de Ronde van de Emiraten nadat bij twee Italiaanse stafleden van een wielerploeg besmetting met het virus was vastgesteld.

Buitenlandse Zaken meldt dat de Nederlandse ambassade contact heeft met de lokale autoriteiten en klaarstaat om zo nodig hulp te bieden.

Nederlanders nog niet weg uit hotel Tenerife

De 23 Nederlanders die op Tenerife in een hotel in quarantaine zijn geplaatst, moeten daar voorlopig nog blijven, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Donderdag werd bekend dat zo'n 130 van de in totaal zevenhonderd gasten in het hotel op het Spaanse eiland binnenkort mogen vertrekken. "Daar zitten voor zover ons nu bekend is, geen Nederlanders tussen", aldus een woordvoerder.

"De mensen die nu wel mogen vertrekken, waren niet in het hotel toen daar vier besmettingen met het nieuwe coronavirus werden ontdekt." Het gaat om vier Italiaanse gasten in hotel H10 Costa Adeje Palace. Het hotel ging dinsdag in quarantaine. De Italianen worden verpleegd, maar zouden niet ernstig ziek zijn.
 
Volgens de Spaanse autoriteiten zijn er onder de hotelgasten geen mensen met symptomen van de ziekte. Het personeel mag het hotel al in en uit.
 
Door: ANP