RAdboudumc verscherpt coronatest, Beatrixziekenhuis deels weer open

Het academische Radboudumc in Nijmegen test vanaf maandag iedereen die zich met luchtwegenklachten meldt bij de Spoedeisende Hulp op het coronavirus. Het gaat om patiënten bij wie geen duidelijke oorzaak voor het hoesten of de benauwdheid is. Het beleid is aangescherpt om te voorkomen dat het virus zich door het hele ziekenhuis zou kunnen verspreiden.

Tot nu toe ondergingen hoestende of koortsige bezoekers van het ziekenhuis pas een test als zij in contact waren geweest met iemand die een vastgestelde besmetting heeft. Of als zij kortgeleden teruggekomen waren uit een verdacht gebied zoals Noord-Italië, China, Singapore, Zuid-Korea of Iran. Dat is de landelijke richtlijn van het RIVM. Die blijft ongewijzigd, laat een woordvoerder van het instituut weten.

Het ziekenhuis stuurt iedereen die een afspraak heeft op een van de poliklinieken vooraf een vragenlijst over de gezondheid. Bij verdachte klachten wordt dringend aangeraden om thuis te blijven en eerst telefonisch te overleggen.

Bij een patiënt die een week in het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem heeft gelegen, bleef het virus in eerste instantie onopgemerkt. Pas na overplaatsing naar het Erasmus MC in Rotterdam kwam de besmetting aan het licht.

Beatrixziekenhuis Gorinchem deels weer open

Een deel van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gaat weer open. Maandagavond zijn de afdeling verloskunde en de kinderafdeling opengegaan en vanaf dinsdag kunnen patiënten weer terecht op de dagbehandeling voor hun chemokuur.

Het ziekenhuis ging zondag aan het eind van de middag per direct op slot voor bezoekers en nieuwe patiënten. Het gebouw werd afgezet met rood-witte linten. Het ziekenhuis nam de maatregel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan nadat was gebleken dat een vrouw met zware luchtwegklachten er een week had gelegen.
 
"Verder blijft de patiëntenstop van kracht en mogen bezoekers het ziekenhuis nog steeds niet in", aldus een woordvoerster. "Maar we bekijken dat wel van geval tot geval. Zodat partners wel bij de bevalling kunnen zijn."
 
Door: ANP