OM vraagt jeugd-tbs voor jongen die moeder stak

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Arnhem jeugd-tbs geëist tegen een 18-jarige jongen uit Nijmegen die zijn moeder meermalen zou hebben gestoken. Het steekincident deed zich op 18 september vorig jaar voor, in de woning van de vrouw. Zij raakte ernstig gewond. Het OM acht de jongen ontoerekeningsvatbaar. Daarom verdient hij geen straf, maar moet hij behandeld worden. Dit melden ANP en het OM.

18 september 2019 was een dramatische dag voor zowel het slachtoffer als de verdachte. Dat zei de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem. Daar stond een 18-jarige inwoner van Nijmegen terecht omdat hij op die dag in september zijn moeder meerdere keren zou hebben gestoken met een mes. De vrouw raakte ernstig gewond. De officier vroeg om een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) voor de 18-jarige.
 
"De grote vraag is, hoe heeft het zover kunnen komen, dat de zoon dit bij zijn moeder deed”, stelde de officier. Volgens haar is hij op de fiets naar zijn moeder gereden, met een mes bij zich. Hij had zijn moeder al een paar jaar niet gezien. Toen zijn moeder de deur opende, heeft hij haar gestoken. De verdachte herinnert het zich nog in flitsen; hoe ze in elkaar zakte en het bloed aan zijn hand. 
 

Geen sprake van voorbedachte rade

Na zijn aanhouding verklaarde de verdachte dat hij vijf halve liters bier had gedronken en dat hij toen een blauw scherm zag met de tekst ‘Kill your mother’. Hierop zou hij hebben gedacht, waarom ook niet? Tegen een vriend van zijn broer zou de verdachte eerder hebben gezegd dat hij van plan was om zijn moeder iets aan te doen. Op een briefje dat hij in een kluis op zijn slaapkamer bewaarde, had hij geschreven dat hij klaar was met zijn moeder. Ze zou hem als kind hebben verwaarloosd.
 
Maar de officier van justitie vond niet dat er sprake was van voorbedachte rade. Volgens haar wist de verdachte niet om te gaan met de opgelopen spanning op zijn stage en zijn woede richting zijn moeder. In combinatie met de ontremmende werking van drank kwam hij tot zijn daad. Zij baseert zich onder meer op de NIFP-rapportage (Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie) die is gemaakt.
 

Ontoerekeningsvatbaar door psychose

Volgens het NIFP was de verdachte tijdens het incident psychotisch. Het briefje dat hij schreef, moet worden gezien als een uiting van zijn emotionele gemoedstoestand, niet als een concreet voornemen om zijn moeder te doden. In lijn met het NIFP vindt ze de verdachte niet toerekeningsvatbaar, en net als het NIFP vindt ze berechting via het jeugdstrafrecht op zijn plaats. De verdachte was in september 2019 nog maar net 18 jaar. Ze vroeg daarom geen straf, maar een PIJ-maatregel.
 
Door: Nationale Zorggids