Twee patiënten overleden, in totaal 265 besmettingen, aanwijzing voor Brabant

Zondag zijn twee patiënten met het nieuwe coronavirus overleden. Beiden hadden ernstige onderliggende medische problemen. Het gaat om een  86-jarige man die opgenomen was in het Bernhoven Ziekenhuis te Uden en een 82-jarige man uit het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Wat de besmettingsbron van deze patiënten is, is in onderzoek. Vrijdag overleed ook een 86-jarige man in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam aan het virus. Dit meldt Rijksoverheid.

Sinds zaterdag zijn 77 nieuwe patiënten bij het RIVM gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positief geteste patiënten op 265 waarvan drie patiënten zijn overleden. De meeste nieuwe patiënten werden in Noord-Brabant gemeld.

Van de 265 patiënten zijn er 144 in het buitenland geweest. Het merendeel (131) van deze patiënten is in (Noord-) Italië geweest. Hiernaast zijn 74 mensen besmet geraakt via een gediagnosticeerde patiënt. Van 47 mensen wordt nog onderzocht hoe zij besmet geraakt zijn.

Het grootste deel van de patiënten verblijft in thuisisolatie. Er zijn 36 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Ook voor alle nieuwe patiënten starten de GGD’en contactonderzoek.

Aanwijzing voor inwoners van Noord-Brabant

Van het grootste deel van de patiënten in Nederland is de bron bekend. De meeste patiënten zijn in Italië geweest, of hebben contact gehad met een bevestigde patiënt. Van de patiënten waarvan geen bron bekend is of waarvan die nog onderzocht wordt, komt het merendeel uit Brabant of heeft een link met deze provincie. Om de mogelijke verspreiding van het virus in de provincie in kaart te brengen, is het RIVM gestart met een steekproef waarbij getest wordt op het nieuwe coronavirus.

Het RIVM adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis.

Soepelere regels voor groepsgrootte kinderopvang

Voor een kinderopvanglocatie kan dit betekenen dat er minder kinderen en minder medewerkers aanwezig zullen zijn. Daarover is overleg geweest met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gedurende de tijd dat de maatregel van het RIVM voor Noord-Brabant van kracht is, zal de toezichthouder in dat gebied rekening houden met de situatie. Bij een eventuele overschrijding van de groepsgrootte bij gebrek aan vaste gezichten en bij samenvoeging van groepen door overmacht, zal de toezichthouder een oordeel vellen of sprake is van een overtreding en daarbij meewegen dat de veiligheid en het belang van kinderen niet evident mag worden geschaad.

Deze maatregel is getroffen om te voorkomen dat er door sluiting van kinderopvanglocaties door personeelstekort als gevolg van de tijdelijke maatregel van het RIVM (extra) personele krapte in andere sectoren ontstaat.

Door: Nationale Zorggids