Nederlanders in quarantaine in Vietnam

27 reizigers die bij Kras Reizen hebben geboekt, zitten in quarantaine in een hotel in Vietnam. De 27 zijn vermoedelijk allemaal Nederlanders. Dat meldt een woordvoerder van de reisorganisatie woensdag. Het hotel waarin zij nu zitten, vindt Kras niet geschikt.

Update 12/03/2020, 13:55 uur: Het gehele reisgezelschap dat in quarantaine zit in de Vietnamese havenstad Hoi An, onder wie veel Nederlanders, is negatief getest op het coronavirus. Dat heeft de 25-jarige Naomi donderdag vanuit Hoi An laten weten. De test is afgelopen dinsdag afgenomen bij het gezelschap.

Update 11/03/2020, 13:52 uur: De 27 werden door de lokale overheid in quarantaine geplaatst in een hotel omdat ze op een binnenlandse vlucht hebben gezeten waar ook een persoon op zat die mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus, aldus een woordvoerder van Kras. De lokale autoriteiten houden de groep in het hotel totdat de uitslag van een afgenomen test er is. Die uitslag wordt donderdag verwacht. "We gaan ervan uit dat er niets aan de hand is en dat we de mensen uit het hotel kunnen halen en zelf onder onze hoede kunnen nemen."

De reizigers werden door de lokale autoriteiten uit hun hotel gehaald en in het andere hotel geplaatst. "Wij volgen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op, iets anders kun je niet doen", aldus de woordvoerder.
 

Omstandigheden in het hotel

 
Over de omstandigheden in het hotel, wil de woordvoerder niet veel kwijt. "Ze zitten niet in het hotel waar ze normaal tijdens de rondreis in hadden gezeten", aldus de woordvoerder van Kras.
 
Kras volgt de situatie samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken nauwlettend, zegt de woordvoerder. "We willen zo snel mogelijk duidelijkheid voor onze gasten."
 
Update 11/03/2020 14:56 uur: Twee van de Nederlanders die in Vietnam in quarantaine zijn geplaatst, zeggen wanhopig te zijn en willen zo snel mogelijk weg uit het land. De situatie waarin zij worden vastgehouden is erbarmelijk, zegt Naomie Theeuwes (25) tegen het ANP. Zij en haar moeder (58) maken deel uit van het reisgezelschap van Kras Reizen dat in Hoi An is vastgezet door Vietnamese autoriteiten.
 
"We zijn dinsdag van ons eigen hotel overgebracht naar een voormalig hotel. Dit gebouw is al enige tijd gesloten, het is een bouwval. Er is hier helemaal geen personeel. Wij mochten alleen onze kamer verlaten om een luchtje te scheppen. Militairen bewaken de poort. Doordat er een akkefietje is geweest, mogen wij nu helemaal de kamer niet meer verlaten", aldus Theeuwes.
 
In het gebouw zijn muizen en ratten en het sanitair is volgens Theeuwes belabberd. "Vandaag hebben wij een halve dag geen stromend water gehad. Verder is het hier heel vies, hebben we geen zeep en schone handdoeken." Volgens de reizigster wordt de sfeer in het gebouw steeds grimmiger, omdat iedereen weg wil van die plek. "Er zijn gevoelens van agressie en wanhoop. Iedereen wil alleen maar naar huis."
 

Onduidelijkheid over duur van quarantaine

Maar daarover is veel onduidelijk. "Pas dinsdagmiddag zijn we getest op het coronavirus, terwijl we al veel langer in quarantaine zitten. Ze zeggen dat we donderdag uitslag krijgen, maar wij vrezen dat dit nog wel eens kan uitlopen. We hebben gehoord dat de tests helemaal aan de andere kant van het land bekeken worden."
 
De reizigers werden door de lokale overheid in quarantaine geplaatst in een hotel omdat ze op een binnenlandse vlucht hebben gezeten waar ook een persoon op zat die mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus.
 

Steeds meer reizigers opgevangen

Inmiddels worden in het gebouw behalve de Nederlanders ook andere Europese reizigers ondergebracht. "Er komen er steeds meer bij. Wij proberen ze te vermijden. Bij contact vrezen we dat ze ons zeggen dat de tests dan niets meer waard zijn."
 
Van de lokale ambassade krijgen ze geen steun, zegt Theeuwes. "Alleen de reisleider heeft contact met ze. Ze zeggen alleen maar dat we de aanwijzingen van de lokale autoriteiten moeten opvolgen. Maar wij willen gewoon naar huis toe."
 

Door: ANP