Aantal besmettingen van coronavirus staat op 503

Op dit moment zijn 121 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positieve testen op 503. Het aantal nieuwe positieve testen is hoger dan de afgelopen dagen. Een deel van de toename is te verklaren door het zorgonderzoek dat de afgelopen dagen in Noord-Brabant is uitgevoerd. Daarnaast is er een vijfde persoon aan de ziekte overleden. Het gaat om een persoon van 68 met onderliggend lijden. Dit meldt Rijksoverheid.

Update 12/03/2020, 15.42 uur: In de gemeente Groningen zijn twee nieuwe besmettingen met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Beide personen verblijven in thuisisolatie. Dit meldt RTV Noord op basis van informatie van de GGD. In totaal zijn er nu vier coronagevallen vastgesteld in de Groningse provincie. 

Update 12/03/2020, 14.57 uur: bij 614 mensen in Nederland is inmiddels het coronavirus vastgesteld. Het aantal besmettingen steeg met 111, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal doden blijft op vijf staan. Noord-Brabant heeft de meeste besmettingen (273). Van de gemelde patiënten werken er 102 in de zorg.

Van de 503 gemelde gevallen wonen er 223 in de provincie Noord-Brabant en 66 in de provincie Utrecht. Daarnaast wonen er 57 in de provincie Zuid-Holland en 48 in de provincie Limburg. 199 van de 503 personen hadden een bron van besmetting in het buitenland. Bij 92 gevallen is dit nog in onderzoek. De meerderheid van de patiënten met een onbekende bron woont in Noord-Brabant.

Zorgonderzoek

Van 6 tot 8 maart werden 1.097 medewerkers in ziekenhuizen in Noord-Brabant getest. Daarvan bleek 3,9 procent inderdaad het coronavirus te hebben. De percentages verschillen per ziekenhuis. Ook werden 200 patiënten getest. Van deze patiënten bleek gemiddeld 9 procent het virus te hebben. De mensen die getest zijn, hadden al klachten.

Risicogebieden aangepast

De lijst met risicogebieden is aangepast. De omgeving in het noorden van Italië is uitgebreid naar heel Italië. Singapore en Macau worden niet langer gezien als een risicogebied, omdat het virus daar niet meer op grote schaal verspreid wordt. Actuele risicogebieden zijn door de RIVM nu vastgesteld voor China (inclusief Hongkong), Italië, Iran en Zuid-Korea.

Alleen telefonisch contact met huisarts

Wie koorts heeft (meer dan 38⁰ Celsius), luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus of in de afgelopen 14 dagen in een risicogebied is geweest, moet telefonisch contact opnemen met de huisarts. Deze kan verder advies geven. Het wordt met klem afgeraden om met bovenstaande klachten een afspraak in de praktijk van de huisarts te maken. Daar zou in de wachtruimte het virus verspreid kunnen worden.

Door: Nationale Zorggids