Musea, kerken en moskeeën dicht, minder treinen, geen collectes

In naleving van de verscherpte maatregelen die de overheid gisteren heeft ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, nemen ook diverse organisaties en instanties maatregelen. Zo gaan moskeeën en kerken dicht, rijden er minder treinen in de spits en stoppen patiëntorganisaties met collecteren. Ook de herdenking van de tramaanslag in Utrecht gaan niet door. Dit meldt ANP.

Herdenking tramaanslag afgelast

Een bijeenkomst volgende week woensdag om de slachtoffers van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht te herdenken, gaat niet door. De bedoeling was dat die dag, precies een jaar na de tramaanslag op dat plein, zou worden stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag. Daardoor kwamen vier personen om het leven en raakten meerdere personen gewond.

Geen collectanten aan de deur

Amnesty International stopt deze week met het collecteren aan de deur. De collecteweek wordt afgebroken vanwege de uitbraak van het coronavirus. "We doen dit met pijn in het hart, maar de gezondheid van collectanten en de mensen aan de deur gaat voor", laat Amnesty weten. ReumaNederland, dat volgende week aan de beurt is om langs de huizen te gaan, schort de collecte op.

Amnesty had woensdag al besloten te stoppen met collecteren in Noord-Brabant. Volgens een woordvoerder kwamen er "tegengestelde adviezen" van de autoriteiten. "Het RIVM zei dat het collecteren kon doorgaan, dat er weinig risico's waren, maar de GGD vroeg om er goed naar te kijken", aldus Amnesty.
 
ReumaNederland kijkt of het de collecteweek later kan inhalen. Amnesty International heeft daar nog geen zicht op. De christelijke noodhulporganisatie ZOA, die tussen 22 en 28 maart mag collecteren, heeft nog niet besloten of de collecte doorgaat.
 

Moskeeën en kerken dicht

Honderden moskeeën in Nederland hebben de vrijdaggebeden afgelast. De moskeeën blijven vrijdag gesloten. Dat zegt een woordvoerder van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden. Bij het samenwerkingsverband zijn 33 organisaties aangesloten in onder meer Den Haag en Leiden. De woordvoerder heeft uit contacten vernomen dat ook elders in het land veel moskeeën vrijdag dicht blijven. 
 
De EO zendt de komende weken op zondagochtend een televisiekerkdienst uit naar aanleiding van het coronavirus. De speciale dienst is te zien om 09.20 uur op NPO 2, maakt de omroep bekend. "We willen mensen in de gelegenheid stellen om samen een kerkdienst te beleven", vertelt EO-directeur Arjan Lock. "Ook nu het door maatregelen wellicht niet mogelijk is om live bij een dienst aanwezig te zijn." Volgens Lock kan samenzijn in deze tijd ook op deze manier. "Plaats is daarbij niet van belang."
 
Onderdelen van de tv-kerkdienst zijn een Bijbellezing, gebed, enkele liederen en een overdenking. De eerste uitzending komt vanuit de kapel van het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland. Voorganger is René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk.
 
"Natuurlijk willen we in deze diensten ook bidden voor mensen die kampen met het coronavirus of met de angsten die het virus met zich meebrengt", zegt Lock.
 

Grote musea dicht

Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn tot het eind van de maand dicht. Deze musea zijn doorgaans alle dagen van het jaar open, inclusief feestdagen.
 
Vele andere bekende musea houden ook de deuren dicht tot en met 31 maart. Daaronder zijn het Stedelijk Museum, het Rembrandthuis, het Anne Frank Huis en NEMO Science Museum in Amsterdam, de Kunsthal in Rotterdam, het Kunstmuseum en het Mauritshuis in Den Haag, het Centraal Museum in Utrecht, het Singer Museum in Laren, het Fries Museum in Leeuwarden, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Groninger Museum.
 

Bioscopen: niet meer dan honderd bezoekers per zaal

Bioscopen en filmtheaters laten niet meer dan honderd bezoekers per zaal toe. Dit staat in een advies van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters aan haar leden. "Houd ook rekening met de foyer, horecadeel en eventuele andere ruimten: ook daar mogen niet meer dan honderd personen bijeenkomen", adviseert de NVBF haar leden. Filmhuis Het Ketelhuis in Amsterdam is tot woensdag 18 maart gesloten, meldt het Amsterdamse filmhuis op zijn website.

De bioscopen die aangesloten zijn bij VUE Cinemas blijven open. "Maar elke screening zal beperkt worden tot maximaal honderd personen en we zullen niet met pauzes werken", vermeldt de bioscoopketen. Bioscoopketen Pathé laat bezoekers verspreid in de zaal zitten, zodat mensen niet naast elkaar komen te zitten. Ook gaat Pathé volgens een woordvoerder de programmering aanpassen, zodat bezoekers van verschillende voorstellingen elkaar niet tegenkomen in de lobby en de foyer.
 

Minder treinen in de spits

De NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits. Een woordvoerder van de NS laat weten dat geen extra spitstreinen meer worden ingezet, omdat minder reizigers worden verwacht. Verder stelt de NS dat het personeel hard nodig is voor het reguliere treinverkeer.

Mensen die zondag van plan waren gratis te gaan reizen op vertoon van hun boekenweekgeschenk, moeten dat uitstellen naar een andere dag. De Nederlandse Spoorwegen hebben de actie afgeblazen en verzetten het evenement naar een andere, nog nader te bepalen datum. "Vanwege de maatregelen van de regering vinden we het geen goede datum. We denken dat veel mensen weinig zin hebben om op reis te gaan", aldus een woordvoerder.
 
Door: ANP