Kamer wil strengere maatregelen, kabinet wil vliegverkeer beperken

De Tweede Kamer steunt de corona-maatregelen die het kabinet heeft genomen, maar vraagt zich af of het voldoende is en of het niet strenger moet worden uitgevoerd. Het voelt alsof Nederland achter de feiten aanloopt, gaven meerdere fractievoorzitters aan in het Kamerdebat. Met name het niet sluiten van scholen roept veel vraagtekens op. Ook dringen enkele partijen erop aan om het reizen naar Nederland tegen te gaan.

De maatregelen zijn volgens de PVV en het Forum voor Democratie in ieder geval veel te laat. Ze hekelden "de stuitend naïeve" verklaring van minister Bruno Bruins (Medische Zorg) die in februari nog verkondigde dat het risico klein was dat het nieuwe coronavirus vanuit Azië Nederland zou bereiken. "Nu zitten we met de gebakken peren. De maatregelen zijn vertraagd en de zorg is op achterstand gezet", zei PVV-leider Geert Wilders.

Ook zijn er veel zorgen over ouderen die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van een besmetting. 50PLUS-leider Henk Krol wees op een maatregel in Italië waar mensen boven de zestig jaar niet opgenomen zouden worden in de ziekenhuizen omdat er geen plaats is. Dat schrikbeeld zou ook in Nederland kunnen dreigen als het aantal patiënten toeneemt en ziekenhuizen moeten kiezen wie voorrang krijgt, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu eerder al uitlegde.

Vluchten weren uit landen met veel coronapatiënten

Het kabinet wil zo snel mogelijk een eind maken aan het vliegverkeer van landen met veel coronapatiënten naar Nederland. Het is alleen nog zaak na te gaan of de aanvoer van bijvoorbeeld medicijnen daardoor niet in het gedrang komt, zegt premier Mark Rutte. Mogelijk worden zulke vluchten vanaf vrijdag al geweerd.

De deskundigen die het kabinet van advies dienen over de aanpak van de uitbraak van het coronavirus raadden deze maatregel al aan. Maar Rutte kreeg ook het "dringende advies" van onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om "een paar dingen te checken", zegt hij. "Ik verwacht heel snel een besluit te kunnen nemen."
 
CDA, PVV en andere partijen dringen al geruime tijd aan op het weren van vluchten uit landen waar het virus om zich heen grijpt.
 
Door: ANP