Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Medicijnautoriteit CBG adviseert patiënten om, in overleg met de arts, te stoppen met het gebruik van Esmya (ulipristalacetaat) voor de behandeling van de symptomen van vleesbomen. In verband met een nieuwe melding van ernstige leverschade, vindt er momenteel een Europese herbeoordeling plaats van dit medicijn. Ook nieuwe patiënten mogen niet met dit middel behandeld worden totdat de herbeoordeling is afgerond. Er zijn geen problemen met de veiligheid als ulipristalacetaat  wordt gebruikt als morning-afterpil. Dit meldt het CBG.

Esmya (ulipristalacetaat) is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van een uterusmyoom (een vleesboom). Dit is een goedaardige verdikking in de wand van de baarmoeder.
 
Het CBG roept patiënten op te stoppen, in overleg met de arts, met het gebruik van ulipristalacetaat voor vleesbomen in de baarmoeder. Voor vrouwen die ulipristalacetaat eenmalig als morning-afterpil (ellaOne) gebruiken is geen reden tot bezorgdheid.
 
Zorgverleners moeten zo snel mogelijk contact opnemen met patiënten en de behandeling met Esmya stoppen. Twee tot vier weken na het stopzetten moet een leverfunctiebepaling worden uitgevoerd, zoals beschreven in de productinformatie van Esmya. 
 
Door: Nationale Zorggids