Apothekers sneller bevoorraad door soepelere regels chauffeurs

Apotheken, drogisterijen en supermarkten kunnen sneller voorzien worden van (zelfzorg)medicatie door het verruimen van de rij- en rusttijdenregeling voor chauffeurs. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat versoepelt tijdelijk enkele onderdelen deze regeling. “In deze tijd van de corona-uitbraak moet voorkomen worden dat de bevoorrading van essentiële goederen in het geding komt. In het bijzonder supermarkten en apotheken moeten bevoorraad blijven worden”, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Rijksoverheid.

De wijziging geldt alleen voor beroepen die door het kabinet als cruciaal zijn aangemerkt. Het gaat naast medicinale en farmaceutische middelen ook om levensmiddelen, reinigingsmiddelen en vuilnis. Een nadrukkelijke voorwaarde bij de tijdelijke versoepeling is dat de verkeersveiligheid van chauffeurs en andere weggebruikers, even als de sociale omstandigheden van de chauffeurs, niet in het gedrang mag komen, aldus Van Nieuwenhuizen, die de maatregelen samen met staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt.

‘Normaal strikte regels voor chauffeurs’

Om de bevoorrading in deze tijd op orde te houden moeten chauffeurs soms langer en meer rijden. Door het tijdelijk versoepelen van enkele onderdelen van de rij- en rusttijdenregeling biedt Van Nieuwenhuizen de sector daarvoor ruimte. Chauffeurs moeten zich aan strikte regels houden over de uren die zij rijden en rusten. Dit zorgt ervoor dat zij verplicht moeten rusten en een maximum aantal uren per dag mogen rijden. Hierdoor zou de kans op ongelukken afnemen. De tijdelijke versoepeling van deze regels maakt het mogelijk dat chauffeurs meer uren kunnen rijden om zo medicijnen en zelfzorgmiddelen bij apotheken, drogisterijen en supermarkten te leveren.

Door: Nationale Zorggids