Veel mensen met hart- en vaatziekten zijn bang om coronavirus te krijgen

Driekwart van de respondenten van een peiling van Harteraad zegt bang te zijn voor het coronavirus. Harteraad is het expertisecentrum voor leven met een hart- en vaatziekte en maakt zich zorgen om de groep kwetsbare patiënten. Bijna 2.000 patiënten deelden hun mening in de peiling. Ruim driekwart van de respondenten is bang om ernstig ziek te worden door het coronavirus; 66 procent is bezorgd dat een dierbare dit overkomt. Dit meldt Harteraad.

Uit de peiling blijkt dat hart- en vaatpatiënten met veel onduidelijkheden zitten. De informatie van het RIVM is goed, maar erg algemeen. Mensen willen weten of ze met hun specifieke aandoening tot de risicogroep behoren en hoe groot de kans is om aan het virus te overlijden. Hoewel het Nederlandse zorgsysteem het aantal besmettingen op dit moment goed aankan, heerst er toch ongerustheid bij hart- en vaatpatiënten. Wat als de IC’s overvol raken? Is er dan plek voor mij? Of krijgen mensen met een betere gezondheid voorrang?

Naast deze existentiële vragen, zitten mensen met praktische kwesties omtrent de interpretatie van de aangekondigde maatregelen. Is het als hart-of vaatpatiënt nog wel verstandig om naar buiten te gaan voor een boodschap of een frisse neus? Moet je als kwetsbare groep naar je werk blijven gaan als thuiswerken geen optie is? Kan ik mijn geliefde nog wel een kus geven? Dingen die tot voor kort heel normaal waren, staan ineens ter discussie.

Harteraadlijn

Als expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen doet Harteraad er alles aan om mensen zo goed mogelijk door deze onzekere tijden te helpen. Het corona virus leidt bij veel mensen tot zorgen en vragen en, nu sociale onthouding en zelf isolatie worden toegepast, tot extra onzekerheid en eenzaamheid. Harteraad biedt daarom extra dienstverlening aan via de Harteraadlijn 088-1111661. Voor al je vragen over het leven met een hart- en vaataandoening of voor een praatje wanneer je het gevoel hebt er alleen voor te staan.

Door: Nationale Zorggids