Mondkapjes van Huawei tegen coronavirus

Nederland krijgt 800.000 mondkapjes van het Chinese telecombedrijf Huawei. Daarvan zijn er al 200.000 binnengekomen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dit melden ANP en Rijksoverheid.

"Die zijn hard nodig", zegt minister Hugo de Jonge. De binnengekomen mondkapjes worden zo snel mogelijk verdeeld. Een deel gaat naar het Erasmus MC in Rotterdam, het "grootste deel van deze lading gaat naar verpleeghuizen en de thuiszorg".

Zaterdag kwamen al 690.000 mondkapjes uit China binnen op Schiphol. Om in voldoende beschermingsmiddelen te voorzien heeft het ministerie van Voklsgezondheid de aankoop van meerdere grote voorraden uit China op zich genomen. Het ministerie verwacht meerdere leveringen per week te ontvangen tot eind mei die in totaal miljoenen stuks omvatten.

Gezamenlijk inkoopbureau beschermingsmiddelen

Sinds de eerste signalen dat er tekorten ontstonden aan persoonlijke beschermingsmiddelen hebben de ziekenhuizen en de academische centra hun krachten verenigd en een gezamenlijk inkoopbureau ingericht. Het ministerie van Volksgezondheid werkt nauw samen met dit landelijk inkoopbureau voor de inkoop van verschillende medische hulpmiddelen waaraan een tekort is.
 
De GGD-GHOR, in samenwerking met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), is verantwoordelijk voor de verdeling over de verschillende ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en ggz-instellingen.

Door: Nationale Zorggids