Houd anderhalve meter afstand

Bewindslieden en Kamerleden blijven benadrukken dat Nederlanders echt 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden en plekken met veel mensen zoveel mogelijk moeten mijden. Nederland is zondag massaal opgeroepen thuis te blijven en in elk geval afstand tot elkaar te bewaren vanwege de uitbraak van het coronavirus. De Rijksoverheid stuurde hierover gisteren een NL-alert-bericht uit. 

Natuurmonumenten waarschuwde dat hun natuurgebieden overvol waren en veel bekende Nederlanders, politici en burgemeesters plaatsten een waarschuwing op sociale media. Dat gebeurde nadat zaterdag en zondagmorgen bleek dat mensen, mede vanwege het mooie weer, toch massaal naar buiten trokken.Dit weekeinde gingen op sociale media veel foto’s rond van plaatsen waar mensen toch dicht op elkaar lopen, ondanks de adviezen van deskundigen.

'Luister naar de adviezen'

Vanuit het kabinet wordt opgeroepen zich aan de maatregelen te houden. "Ik begrijp niet dat mensen zich er niet aan houden", zei staatssecretaris Hans Vijlbrief in WNL Op Zondag.

"Het coronavirus verspreidt zichzelf niet, wij doen dat. En dus kunnen wíjzélf die verspreiding stoppen. Houd 1.5 meter afstand van elkaar. Zo simpel. Zo effectief. Gewoon doen", aldus vicepremier en minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge. "We kunnen het niet vaak genoeg zeggen", vat defensieminister Ank Bijleveld samen. "Social distancing is cruciaal, houd afstand!"

'Doe normaal'

Ook vanuit de Tweede Kamer klinkt de roep om zich aan de regels te houden. Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, uit zijn irritatie op sociale media. "Aan al die mensen bij elkaar op de markt, in het park en op 'schijt aan corona’ huisfeestjes: Doe. Effe. Normaal!"

Blijf thuis

"Blijf thuis als het kan. Houd 1,5 meter afstand. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor al die helden in de zorg die dag en nacht keihard werken", twittert D66-voorman Rob Jetten. "Wees veilig, bescherm anderen, houd afstand! #samensterk", adviseert Pieter Heerma (CDA). "Mensen als het kan blijf alsjeblieft thuis", is de oproep van Geert Wilders (PVV).

Door: ANP