Longfonds: deel coronapatiënten houdt blijvende longschade

Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. Hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt, laat het fonds woensdag weten.

Vooral patiënten die op de intensive care worden beademd, lopen risico op blijvend littekenweefsel op de longen. Het kan betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen. Hoeveel dat er zijn, is nu nog niet duidelijk. Het fonds, dat in deze tijd vijf keer zoveel vragen krijgt als normaal, wil nu oplossingen ontwikkelen voor deze toekomstige groep patiënten’, zegt directeur Michael Rutgers.

Nieuwe longziekte COLD

Daarom werkt het Longfonds samen met de Long Alliantie Nederland aan een onderzoeksplan over deze "nieuwe longziekte", die voorlopig de naam Corona Obstructive Lung Disease (COLD) heeft gekregen.Ook organisaties van long- en huisartsen en uit de wetenschap worden erbij betrokken.

Herstel coronapatiënten

Zo kan in kaart worden gebracht wat de gevolgen zijn van de coronavirusinfectie op de longfunctie en op het leven van de patiënten na hun herstel. Daarnaast wil het Longfonds het nazorg- en behandeltraject ontwikkelen en de patiënten ondersteunen met voorlichting en advies.

"We willen de mensen met COLD gedurende langere tijd gaan volgen", zegt Rutgers. Het fonds roept mensen die nu of in de toekomst klachten hebben na het herstel van het coronavirus contact op te nemen. Rutgers: "We staan voor een enorme uitdaging."

Door: ANP