Normal_rss_entry-226207

Het coronavirus is sinds twee weken aan de verliezende hand. Waar Nederlanders met het virus onder de leden aanvankelijk gemiddeld meer dan twee anderen besmetten, ligt dat aantal sinds omstreeks 16 maart op minder dan één, schatten de deskundigen die het kabinet adviseren. Als iedereen zich houdt aan de coronamaatregelen, moet de virusuitbraak daarom op de lange duur uitdoven, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel. Dit melden ANP en RIVM.

De belangrijkste rekenaar van het RIVM, Jacco Wallinga, gaat al langer uit van een lagere besmettingsgraad. Maar dat betekent voorlopig nog niet dat de druk op bijvoorbeeld de intensive care afneemt, waarschuwt hij. 
 
Minister-president Rutte benadrukt, dat we met zijn allen de goede richting in zijn geslagen. Er is een afvlakking van het aantal Covid-19-patiënten in het ziekenhuis. Er komen nog wel elke dag patiënten bij, maar de snelle toename neemt af en dat is goed nieuws. Zonder de maatregelen zou het aantal patiënten naar verwachting veel harder stijgen. De animatie over afvlakking van de stijging, brengt dit goed in beeld:
 

 

De schattingen zijn nog wel erg onzeker, beklemtoont Van Dissel woensdag in de Tweede Kamer. Daarom kunnen de maatregelen die het virus een halt toe moeten roepen nog een hele poos niet worden versoepeld, zegt hij. 

We zijn er nog niet, gaf ook minister-president Rutte vandaag aan tijdens de persconferentie. De komende weken wordt duidelijk hoe verlenging van de maatregelen bijdraagt aan het verder afvlakken van de stijging van het aantal nieuwe corona patiënten.

Door: Nationale Zorggids