Bedrijven moeten verwacht medicijntekort op tijd melden bij inspectie

Door de coronacrisis is er een veel grotere vraag naar medicijnen die momenteel gebruikt worden voor de behandeling van patiënten met Covid-19. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen krijgen hier regelmatig signalen over. Het op tijd melden van mogelijke tekorten is erg belangrijk. Dit meldt de inspectie.

De IGJ en CBG houden een vinger aan de pols en staan in nauw contact met de bedrijven. Ze vragen bedrijven met klem om dreigende leveringsproblemen op tijd te melden via het officiële Meldpunt Geneesmiddelentekorten- en defecten.

Dit zijn zij wettelijk verplicht te doen. Door tijdig te melden dragen bedrijven er aan bij dat er sneller alternatieven kunnen worden gevonden, zodat tekorten worden voorkomen.

Tekorten verwacht door sluiting fabrieken

Er worden grote tekorten aan medicijnen verwacht, wat nog lange tijd kan aanhouden. Veel fabrieken voor grondstoffen voor medicijnen staan in China en India. Deze landen hebben door het coronavirus de werkplekken, waaronder de fabrieken, gesloten. Hierdoor kan er momenteel niets geproduceerd worden en is ook levering in de toekomst onzeker. Er was al eerder kritiek op de afhankelijkheid van Nederland van slechts twee landen voor medicijnen en de grondstoffen voor medicijnen.

Door: Nationale Zorggids