Winnaar grootste snurker bekend

De grootste snurker van Nederland is bekend. De eer valt dit jaar toe aan de 61-jarige Jan Jongejans uit Weesp. Jongejans haalt met zijn gesnurk maar liefst 85 decibel (dB). Hij vestigt hiermee echter geen record, dit gaat naar de winnaar van 2017 die 100 dB haalde. Dit meldt dagblad Trouw.

De Kliniek voor Snurken en Apneu koos voor de tiende keer de snurker van het jaar. In Nederland snurken ongeveer vier miljoen mensen. Onder hen zijn 300 tot 400 duizend mensen met slaapapneu, een ernstige snurkvorm. 

Snurken nog vaak taboe

De Kliniek wil met deze wedstrijd aandacht vragen voor een maatschappelijk probleem dat nog steeds een taboe is. Olivier Tielemans, woordvoerder van de SomnoClinic: "We willen het bespreekbaarder maken. Het blijkt dat veel mensen er liever niet over praten, omdat ze zich schamen dat ze zwaar snurken en hun partner daarmee uit de slaap houden."

'Ik kan me voorstellen dat mensen hier horendol van worden'

De winnaar van dit jaar was zich er niet van bewust dat hij zo hard snurkt: "Mijn dochter heeft me stiekem gefilmd en me opgegeven voor de wedstrijd. Ik dacht eerst dat het een grap was. Toen ik het terugluisterde, dacht ik: jeetjemina, ik kan me voorstellen dat mensen hier horendol van worden. Mijn vrouw vlucht regelmatig naar de logeerkamer. Tussen ons is het bespreekbaar, maar het is geen onderwerp waar je tijdens de barbecue gezellig over babbelt."

Jongejans ontving een toepasselijke prijs voor zijn gesnurk: een tongbeugel ter waarde van 495 euro. Volgens Tielemans zakt de tong met deze beugel niet in de keel, waardoor er geen gesnurk ontstaat.

Door: Nationale Zorggids