zwaar herstel coronapatiënten

Coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen hebben gemiddeld drie maanden nodig om te herstellen. Door het coronavirus en de wekenlange kunstmatige beademing moeten zij herstellen van doorligwonden, verlies van spiermassa waardoor lopen en slikken moeilijk is geworden, en van beschadigde longen. Ook ervaren deze patiënten vaak zenuw- en stollingsproblemen. Dit meldt het NRC.

Nu steeds meer coronapatiënten die op de IC hebben gelegen weer naar huis mogen (op dit moment ruim vijfhonderd), begint voor hen de lange periode van herstel. Voor elke dag dat iemand op de IC heeft gelegen, staat één week herstel. Voor ex-coronapatiënten, die gemiddeld drie weken op de IC liggen, duurt het herstel dus 21 weken.

Beschadigde longen

Zij moeten herstellen van onder andere doorligwonden en het verlies van spiermassa. Doordat de spieren lange tijd niet gebruikt zijn, hebben zij moeite met lopen en kunnen ze soms nauwelijks ademen. Ook kunnen zenuwproblemen optreden en hebben ex-coronapatiënten beschadigde longen. Gert-Jan Braunstahl, longarts in het Franciscus Gasthuis en Vlietland in Rotterdam, zegt: "We verwachten dat een op de vijf patiënten op de lange termijn beschadigde longen houdt, waardoor ze niet goed kunnen ophoesten en gevoeliger zijn voor infecties."

Psychische klachten

Ook ervaren patiënten die van de IC afkomen psychische klachten. Veertig procent lijdt aan PTSS, wat in dit geval het post-ic syndroom is. Het trauma van een ic-opname kan leiden tot depressies, angsten, herbeleving en concentratiestoornissen. Ook voor familie en andere naasten is het moeilijk. Ben Vermin, intensivist in het Haarlemse Spaarne Gasthuis: "Ze kunnen niet bij hun geliefden komen, ze zijn afhankelijk van informatie die we via de telefoon geven."

Fysiotherapeuten begeleiden herstel coronapatiënten

Veel fysiotherapeuten hebben een online bijscholing gevolgd om ex-coronapatiënten te helpen. Fysiotherapeut Jenny Zwiggelaar geeft aan dat deze patiënten de conditie in kleine stapjes öpnieuw moeten opbouwen: "Ze zijn kortademig. We moeten steeds hun grenzen opzoeken maar niet te hard van stapel lopen. Ze zullen dieetadvies nodig hebben want ondervoeding ligt op de loer – ook bij zware patiënten.

Gemiddeld zal het herstel vier maanden duren maar het is onduidelijk of patiënten weer net zo gezond zullen worden als voor hun IC-opname.

Door: Nationale Zorggids