Drie coronavaccins in de maak

Onderzoeksinstituut Intravacc in Bilthoven ontwikkelt drie mogelijke vaccins tegen het coronavirus ontwikkelen. Dit zegt Jan Groen, CEO van Intravacc. Dit meldt het Parool.

 

 

Intravacc, dat onder het ministerie van Volksgezondheid valt, staat niet op de lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op die lijst staan meer dan honderd organisaties die coronavaccins ontwikkelen. Wel praat Intravacc met andere partijen over de productie en distributie van hun vaccins.

Ontwikkelen en testen coronavaccins duurt maanden- tot jarenlang

De coronavaccins worden in fases ontwikkeld. Voor één van de vaccins werkt Intravacc samen met Wageningen University & Research. De ontwikkeling van dit vaccin duurt 21 maanden, waarna het in fase 1 bij een klein aantal mensen getest wordt. In fase 2 wordt het middel bij een paar duizend mensen getest. Ook voor de andere twee vaccins duurt het testen een flinke tijd: negen en veertien maanden. Intravacc CEO Groen sluit niet uit dat dit sneller kan: "Uiteraard kunnen we zaken versnellen door een aantal stappen parallel te laten verlopen." 

Het ontwikkelen van vaccins duurt normaal gesproken jarenlang. Door de urgentie die de coronacrisis veroorzaakt, proberen wetenschappers en bedrijven dit proces te versnellen.

Ander onderzoek naar coronavaccin

Er wordt veel onderzoek gedaan naar coronavaccins. Gisteren werd bekend dat een onderzoek in Australië naar de mogelijke bescherming van het BCG-vaccin tegen het coronavirus, wordt uitgebreid naar onder meer Nederland. Half april werd bekend dat Nederland 50 miljoen euro uittrekt voor onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Onderzoekers in Oxford (Engeland) werken in rap tempo aan een vaccin: zij willen dit najaar al met een coronavaccin komen. De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson denkt dat het begin volgend jaar een vaccin klaar heeft. 

Door: Nationale Zorggids