RIVM meldt 26 nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 26. Daarmee komt het totale dodental in Nederland nu op 5856, zo blijkt uit de laatste cijfers die het RIVM dinsdag publiceerde.

In de RIVM-rapportages worden alleen mensen meegeteld van wie met een test is vastgesteld dat ze waren besmet met het virus. Het werkelijke dodental is hoger. De afgelopen weken is het aantal sterfgevallen door het coronavirus flink afgenomen. Dat geldt ook voor ziekenhuisopnames.

Ziekenhuizen hebben volgens de laatste gegevens die het RIVM heeft binnengekregen 10 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In de cijfers zit enige vertraging, omdat GGD'en sterfgevallen en ziekenhuisopnames soms pas dagen later doorgeven.

Het virus is vooral gevaarlijk voor ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen, met name hart- en vaatziekten, diabetes en chronische longziekten. Veruit de meeste overledenen waren ouder dan 70 jaar.

Uit de cijfers blijkt verder dat een steeds lager percentage van de afgenomen coronatests positief is: de afgelopen twee weken werd het virus bij slechts 5 procent van de geteste personen geconstateerd. Eind maart lag dat percentage nog op 29 procent.

Door: ANP