Koning opent alsnog tentoonstelling ‘Besmet!’ in Rijksmuseum Boerhaave

Koning Willem-Alexander opent donderdagmiddag 16 juli de tentoonstelling ‘Besmet!’ in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten als pest en pokken en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ook is er aandacht voor de recente uitbraak van het coronavirus Covid-19. Dit meldt de RVD.

De opening zou al op 15 april plaatsvinden, maar werd geannuleerd vanwege de uitbraak van de coronapandemie. Nu musea sinds 1 juni hun deuren weer mogen openen voor publiek, kan de koning de tentoonstelling alsnog openen met inachtneming van de algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten.

Tentoonstelling 'Besmet!'

De tentoonstelling laat onder meer wetenschappelijke inzichten zien die zijn verkregen na historische epidemieën. ‘Besmet!’ toont een balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. De tentoonstelling staat ook stil bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.
 

Wetenschap en kunst over epidemieën

De expositie bevat wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. Zo toont de ‘Plague Dress’ een combinatie van ruwe zijde en walnootschillen (die de pest zouden kunnen genezen), geïmpregneerd met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn historische wasmoulages van gezichten te zien, die de ernst van besmettelijke ziekten toonden. Daarnaast toont een film herkenbare beelden uit de afgelopen maanden waarin de maatschappelijke strijd tegen het coronavirus centraal staat.
 
In het kader van de tentoonstelling is voor scholieren een educatief programma ontwikkeld en brengt Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’. Voor de tentoonstelling is samengewerkt met het RIVM, het LUMC, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de GGD Hollands-Midden. ‘Besmet!’ is van vrijdag 17 juli 2020 tot en met 9 januari 2022 te bezoeken.
 
Door: Nationale Zorggids