Bron: NBC

'Stranger Things’-acteur Gaten Matarazzo heeft eind januari een uiterst complexe operatie ondergaan om veertien tanden te verwijderen. Tot opluchting van de miljoenen fans is de vier uur durende procedure met succes verlopen.

Acteur met cleidocraniale dysplasie

De 17-jarige Gaten speelt in de serie niet alleen iemand met cleidocraniale dysplasie (CCD), hij lijdt er in het echt ook aan. De erfelijke ziekte zorgt onder meer voor hyperdontie, tandafwijkingen, onderontwikkelde of ontbrekende sleutelbeenderen, en afwijkingen in het bekken en de schedel. Er is geen specifieke behandeling, maar CCD kan worden gemanaged met tandheelkundig werk en operaties om botafwijkingen te corrigeren. 
 

Geen sleutelbeenderen en meer tanden

Hij heeft geen sleutelbeenderen en meer tanden dan de gemiddelde persoon, hoewel deze niet goed groeien. De overtollige melktanden verstoorden het doorkomen van de tanden die bij andere mensen van zijn leeftijd al zichtbaar zouden moeten zijn. In de operatie werden daarom veertien tanden verwijderd en nog eens zes permanente tanden blootgesteld.
 

Tanden succesvol verwijderd en blootgesteld

In een Instagrampost zeg de acteur dat de grote operatie zonder complicaties was verlopen en hopelijk de laatste was: “Hoewel mijn uitdrukking op deze foto dit misschien niet laat zien, was de operatie een volledig succes. […] Ik heb verschillende operaties gehad om deze tanden uit mijn tandvlees te halen en de tanden bloot te leggen die gezien mijn leeftijd al hadden moeten groeien. […] Dit was zo’n grote [operatie], het is misschien de laatste die ik nodig heb. Hopelijk tenminste.”
 
Bron:
NBC