Humor op werk

Voor verpleegkundigen is humor is op de werkvloer enorm belangrijk. Misschien zelfs wel van levensbelang, want het kan de werkdruk behoorlijk verlagen. Bovendien is het ook nog eens belangrijk in het contact met de patiënt. Over die kracht van humor schreef ex-verpleegkundige en cabaretier Marcellino Bogers een boek. 

We zijn met z’n allen bloedserieus over de druk op verpleegkundigen in deze crisistijd. We waarderen het, zeker, maar hebben verder als buitenstaanders nauwelijks een idee van hoe groot die druk nu eigenlijk is. En hoe ze hier zelf mee omgaan. 
 
Het boek ‘Humor als verpleegkundige interventie 2.0’, dat in 2018 zijn tweede druk kreeg, doet hier een boekje over open. Marcellino Bogers is de schrijver. Hij is ex-verpleegkundige, maar ook cabaretier. “Het beroep van verpleegkundige is het mooiste rotberoep dat er is”, vertelt hij. 
 

Samen lachen is heel intiem

Hij werkte zestien jaar in de zorg en weet met hoeveel ellende verpleegkundigen te maken krijgen. Tegelijkertijd is hij van mening dat het intieme contact tussen verpleegkundige en patiënt heel bijzonder is. Een deel van die intimiteit is ‘samen lachen’.  
 
Juist over dat aspect schreef hij dit boek. Lachen betekent een bijzondere verbinding tussen patiënt en verpleegkundige, en het houdt ook de verpleegkundige op de been. Het relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstresst, verlicht en is nog gratis ook. Humor is goud in de handen van zorgverleners.''
 
Bij die werking van humor wordt echter op de werkvloer nauwelijks stilgestaan en wie nog in opleiding zijn en dagelijks met schooltassen vol theoretische kennis aan de slag gaan, hebben er geen weet van. Volgens de schrijver is het bewust inzetten van humor juist heel belangrijk. Dat moet ook in de opleiding worden meegenomen.
 

Serieus met humor aan de slag

In het boek tref je theoretische kennis over de kracht van humor en ervaringen van deskundigen en verpleegkundigen zelf. Een aanrader om met je mee te dragen naar het werk, in de Kipling tas. Want als je weet wat de effecten van het gebruik van humor zijn; en welke soorten humor er zijn; kun je een oordeel vormen over wat wel en wat niet kan en kun je serieus met humor aan de slag. 
 
Voor amper 25 euro heb je 121 pagina’s kennis en kunde over humor op de werkvloer in huis. Volgens Bogers dé remedie tegen een burn-out en een gouden greep in de omgang met patiënten. Eigenlijk zou iedere verpleegkundige de portemonnee moeten trekken en dit boek bij zich moeten dragen. (uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum). Bij Bol.com verkrijgbaar, eveneens als e-book.