Normal_pillen_medicatie_medicijnen
Medicijnautoriteit CBG gaat verschillende medicijnbedrijven vragen om een aanpassing te doen in bijsluiters van medicijnen met promethazine. Dit volgt na een analyse van Bijwerkingencentrum Lareb. Lareb ontving in de loop van een aantal jaren elf meldingen van hallucinaties na gebruik van promethazine. Dit meldt het CBG.
 
Medicijnen met promethazine zijn alleen op recept verkrijgbaar. Promethazine wordt bijvoorbeeld gebruikt bij allergieën zoals hooikoorts. Ook kan het gebruikt worden bij reisziekte. Omdat het versuffend werkt, wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt  als slaapmiddel, maar daarvoor is het niet geregistreerd.
 

Hallucinaties bij overdosering promethazine

Bij hallucinaties ziet, voelt of hoor je dingen die er niet zijn. Uit Lareb-meldingen blijkt dat hallucinaties vooral bij overdosering van promethazine optreden. Vooral kinderen zijn er gevoelig voor. Een waarschuwing hiervoor ontbreekt in sommige bijsluiters. Daarom vraagt het CBG de verantwoordelijke bedrijven om dit aan te passen.
 
Gebruikt u medicijnen? Houd u dan aan de maximale dosering zoals in de bijsluiter staat. Ervaart u een bijwerking? Dan is het belangrijk deze te melden. Zo kan de veiligheid van een medicijn goed in de gaten gehouden worden en kan het CBG actie ondernemen wanneer nodig.
 

Bijwerkingen melden

Ervaart u bij het gebruik van uw medicijn een bijwerking? Dan kunt u deze melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl.
 
Door: Nationale Zorggids