Wat moet anders bij corona-uitbraak

Een tweede golf coronapatiënten: ziekenhuizen houden er in hun draaiboeken al rekening mee zodat ze beter zijn voorbereid dan bij de eerste golf. Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Diederik Gommers (Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) benoemen een aantal zaken die bij een tweede golf coronapatiënten anders moet worden aangepakt. Zo moeten de bevolkingsonderzoeken naar kanker blijven doorgaan en zouden verpleegkundigen kunnen bijspringen op de intensive care. Dit meldt RTL Nieuws.

Hoewel het niet zeker is dat er überhaupt een tweede corona-uitbraak komt, worden in de draaiboeken verschillende scenario's geschetst, waaronder wie op de ic voorrang krijgt. Leeftijd speelt hierbij voor artsen een belangrijke rol, maar de Tweede Kamer en het kabinet willen niet dat leeftijd een rol speelt in de keuze van artsen. Kuipers en Gommers geven echter aan dat het voor artsen niet te verteren is als een persoon van 16 zou overlijden omdat iemand van 70 voorgaat. Kuipers geeft aan dat artsen gewend zijn met leeftijd rekening te houden, bijvoorbeeld bij het tekort aan transplantatieorganen. Leeftijd speelt een belangrijke rol bij wie een transplantatieorgaan krijgt.

Bevolkingsonderzoeken door laten gaan bij tweede corona-uitbraak

Ook adviseren ze om bevolkingsonderzoeken door te laten gaan, iets dat na de corona-uitbraak niet gebeurde. Hierdoor daalde het aantal nieuwe diagnoses met ongeveer de helft waardoor er nu veel mensen zijn die niet weten dat ze kanker hebben. Ook moeten alle ic-bedden volgens hen goed benut worden. Op dit moment zijn niet alle bedden bezet, terwijl er wel risico's zijn voor mensen met andere ziektes dan het coronavirus.

Training voor verpleegkundigen

Voldoende beschermingsmiddelen is een ander punt van aandacht. Kuipers roept op tot meer samenwerking hierbij, zodat alle zorgverleners in een regio voorzien zijn. Daarnaast is volgens Kuipers training aan zorgverleners voor het werk op de ic nodig om een volgende stroom patiënten beter te kunnen behandelen. Gedacht wordt aan de optie om verpleegkundigen naast hun reguliere werk in te zetten op de ic waar coronapatiënten liggen en alvast te laten wennen aan samenwerken met het team daar.

Door: Nationale Zorggids